Акція “Запали свічку пам’яті” до 85-х роковин Голодомору стартувала з Києва й Анкари

 

У Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» стартувала міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», присвячена 85-тим роковинам Голодомору.

Захід 1 вересня відбувся за участі міністра культури України Євгена Нищука, представників МЗС, Українського інституту національної пам’яті, ВО «Меморіал» ім. Василя Стуса, Світового конгресу Українців, політиків, відомих науковців та громадських діячів, молодь.

Як повідомили “Новинарні” в УІНП, міжнародна акція символічно взяла свій відлік 1 вересня, адже до 24 листопада залишалося відрахувати 85 днів до символічної дати 85-х роковин Голодомору.

Першу акцію у столиці України було присвячено пам’яті дітей, яких голодом убив злочинний сталінський режим.

«Цей день ми вирішили присвятити дітям, які були вбиті в роки Голодомору і тим дітям, які не народилися у роки Голодомору-геноциду», – зауважила Олеся Стасюк, гендиректор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору».

«Правда – це те, що робить нас невразливими і сильними. Саме тому ми сьогодні і починаємо інформаційну кампанію із донесення правди про Голодомор, адже Голодомор – це не лише правда про трагедію, це також правда про великий злочин, велику ницість, а з іншого боку – про велику жертовність і велику боротьбу. Про це треба говорити і про це треба пам’ятати», – заявила заступник голови УІНП Аліна Шпак.

Державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць у своєму виступі підкреслив: «Сьогодні, коли наша держава знову потерпає від агресії російського сусіда, я, на жаль, маю констатувати, що загарбницька сутність цієї тоталітарної держави за всі ці роки не змінилася. Мільйони людей було приречено на смерть тільки тому, що вони були українцями».

Представник МЗС закцентував на тому, що процес міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу триває.

Емоційною складовою акції стала участь школярів молодших класів, які зачитали імена 85 дітей, яких забрав Голодомор-геноцид.

Учасники акції запалили свічки пам’яті, а представники УГКЦ та УПЦ КП відслужили панахиду за невинно убитими українцями в роки Великого голоду.

Учасники акції поклали квіти до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» й ознайомилися із фотодокументальною виставкою «Вкрадене дитинство: діти в роки Голодомору 1932-1933 років».

2 вересня символічна Свіча пам’яті запалала за кордоном. Першою країною, що доєдналася до міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!», стала Туреччина.
Акція з богослужінням за участі представників української громади та посольства України в Турецькій Республіці відбулася в католицькій церкві Непорочної Діви Марії в Анкарі.

За перебігом акції стежте на веб-сторінці «85-ті роковини Голодомору».

Читайте також:
У нижню палату Конгресу США внесли проект резолюції
щодо 85-х роковин Голодомору

Це потрібно живим. Стартує сайт “Голодомор 1932-1933: родинні історії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна