Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

оновлено

Сенат Сполучених Штатів одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, що визнає Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це 4 жовтня повідомила прес-служба посольства України у США.

“…Зокрема, до постановляючої частини документа включено визнання Сенатом висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що “Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців”, – йдеться в повідомленні.

Резолюція також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Сенат висловлює найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також закликає до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії.

Рішення Сенату США привітав президент України Петро Порошенко.

“Це ще один вагомий результат посилення українсько-американського стратегічного партнерства. Сподіваємося, що так само зроблять й інші країни світу, в тому числі ЄС, та міжнародні організації, включно з ООН”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці президента.

“Спогади про Голодомор – велика частина української політики національної пам’яті, яку ми неухильно впроваджуємо останні роки”, – додав Порошенко.

Як інформувала “Новинарня“, у червні в нижню палату Конгресу США внесли проект резолюції щодо 85-х роковин Голодомору, в якій Голодомор 1932-1933 років визнається геноцидом українського народу.

Перед тим аналогічні рішення почергово ухвалили понад десяток американських штатів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна