Відповідь за Берегове: Будапешт висилає дипломата України в Угорщині

оновлено, уточнено

Угорщина висилає українського консула у відповідь на аналогічний крок Києва.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції вдень у четвер, 4 жовтня, повідомляє HVG.hu.

За словами глави МЗС, він викликав посла України в Будапешті і повідомив їй, що в консула є 72 години, аби залишити Угорщину в якості пропорційної відповіді.

“Україна продовжує загострювати конфлікт”, – заявив Сійярто.

Як інформувала “Новинарня“, раніше цього дня МЗС України повідомило посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня, що консула Угорщини в Берегові на Закарпатті оголошено персоною нон грата.

ОНОВЛЕНО. Угорщина висилає не консула, а першого секретаря українського посольства в Угорщині, і Київ не вважає це пропорційною відповіддю.
Про це повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца, повідомляє агенція “Інтерфакс-Україна”.

“Дійсно, можу підтвердити, що сьогодні наш посол в Угорщині була запрошена в МЗС Угорщини, і їй було повідомлено про те, що буде висланий перший секретар, який є дипломатом і виконує консульські функції. Протягом 72 годин він повинен покинути територію Угорщини в якості пропорційної відповіді. Разом з тим, ми вважаємо, що це не є пропорційною відповіддю”, – сказала Беца.

За її словами, співробітник українського посольства є дипломатом, а не лише консулом, як це було з оголошеним раніше Україною персоною нон-грата співробітником угорського консульства в Береговому.

“Він є дипломатом посольства, і не є окремо консулом, як це було в Береговому. Це різні категорії. Це не консульська посадова особа – це дипломат, який працює в посольстві”, – пояснила речниця МЗС.

Беца підкреслила, що український дипломат не порушив жодних норм міжнародного права, в тому числі, Віденську конвенцію про консульські зносини.

Згодом стало відомо, шо Міністерство закордонних справ України висилає із Закрапаття консульського працівника на ім’я Дйордь Ваш.
Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на анонімного угорського дипломата.

За даними видання, дипломат на ім’я György Vass брав участь у церемонії приведення до присяги угорських громадян – на скандальному відео його можна помітити із бокалом шампанського в руках.

“Це – один з рядових, молодших за рангом консульських співробітників”, пояснив співрозмовник “ЄП”.
Всього в угорському диппредставництві в Береговому акредитовано сім консулів, включаючи керівника консульської установи.

Раніше в українських ЗМІ з’явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео з прийняттям присяги.

Після прийняття присяги, в якому громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною і зобов’язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

На відео, яке спричинило загострення у відносинах України та Угорщини, основні етапи церемонії проводить не висланий консул Ваш, а жінка, особа якої невідома. Зокрема, саме вона інструктує закарпатців.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про намір вислати консула Угорщини через такі протиправні дії

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв негайну дзеркальну відповідь на висилку Києвом угорського консула.

Читайте також:
Угорські паспорти для Закарпаття: прокуратура відкрила справу про держзраду

Консульський скандал: переговори Клімкіна з Сійярто лише загострили конфлікт з Угорщиною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна