Консульський скандал: переговори Клімкіна з Сійярто лише загострили конфлікт з Угорщиною

оновлено

У штаб квартирі ООН у Нью-Йорку в середу, 26 вересня, відбулася зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з його угорським колегою Петером Сійярто. Однак за підсумками переговорів глави МЗС не змогли вирішити кризові питання двосторонніх відносин – навпаки, вони ще більше загострилися.

Україна вишле угорського консула із Закарпаття найближчим часом, якщо Угорщина сама не зробить цього. Про це заявив Павло Клімкін після зустрічі з Сійярто.

“Я запропонував їм (угорцям – “Н”) самим відкликати консула. Якщо відповідного рішення найближчим часом не буде, він поїде додому. Це безумовно”, – пообіцяв Клімкін, якого цитує “Європейська правда”.

За словами міністра, вони з Петером Сійярто не досягли згоди, яким чином тлумачити інцидент із таємною видачею угорського громадянства в консульстві в Берегові.

Риторика з боку угорського колеги нагадує “російську логіку про націоналістичні настрої в Україні, переслідування угорської громади”, каже Клімкін.

Він підкреслив: Сійярто не хоче сприймати точку зору Києва про те, що власне порушив угорський консул.

“Проблема не тільки у видачі паспортів. Чому Угорщина порушує міжнародне право і українські закони? Якщо вона хоче це робити, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини, нехай звернеться до нас, якщо ми це дозволимо (видачу паспортів). Але ми це не дозволяємо”, – сказав глава МЗС України.

“Угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати свої угорські паспорти і як маніпулювати з документами на кордоні”, – додав Павло Клімкін.

ОНОВЛЕНО. Водночас Клімкін заявляє, що Петер Сійярто на зустрічі у Нью-Йорку запевнив, що назву посади уповноваженого угорського уряду “по Закарпаттю” буде змінено.
“Ми довго говорили щодо посади уповноваженого угорського уряду. Вони підтвердили свій намір змінити цю назву”, – розповів Клімкін.
Міністр також наголосив, що створення Будапештом посади уповноваженого по Закарпаттю є “свідомою провокацією”.

Як повідомляється на сайті МЗС Угорщини, перед зустріччю з Клімкіним Петер Сійярто повторив свою погрозу: якщо Україна вишле угорського консула у Береговому, Будапешт вишле українського консула.
Він також заявив, що “протягом останніх півтора року Україна перебуває у стані безперервного правопорушення”.

“Уряд [Угорщини] дотримується своєї політики блокування європейських або євроатлантичних прагнень Києва, доки вони не змінять свою політику підбурювання антиугорських настроїв”, – йдеться в повідомленні на сайті МЗС Угорщини.

Петер Сійярто вважає, що утиски угорців українською державою не припиняться, доки Україну очолює президент Петро Порошенко.

“Доки Україну очолює нинішній президент підбурювання до ненависті до угорців з боку Української держави не припиняться, оскільки президент вважає це способом здобути певну громадську підтримку, яка нині дуже низька” – цитує міністра агентство МТІ.

“Вибори наступного року можуть призвести до зміни ситуації”, – зазначив Сійярто.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 вересня державна агенція “Укрінформ” оприлюднила відео, на якому українці урочисто отримують угорське громадянство на церемонії в консульстві Угорщини в Берегові, при цьому консул просить не повідомляти про це владі.
Виник дипломатичний скандал, який спровокував чергове загострення відносин між Україною і Угорщиною.
Глава МЗС України Павло Клімкін у зв’язку з цим заявив про можливість висилки угорського консула в Берегові.
На цьому тлі, всупереч попереднім домовленостям, Угорщина не змінила назву посади свого “уповноваженого по Закарпаттю”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна