Угорщина жорстко відповіла на закиди щодо видачі її паспортів консулом на Закарпатті

 

Через паспортний скандал, який виник після оприлюднення відеозапису видачі українцям угорських паспортів у консульстві в Берегові, Угорщина пригрозила ще більше сповільнити інтеграцію України до ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє сайт угорського МЗС.

Сійярто зазначив, що після попередніх кроків України, що нібито “негативно впливають на закарпатських угорців”, тепер “серія нападок вийшла на новий рівень”.

“Угорщина уважно спостерігає за подіями, і не виключено, що і в майбутньому буде потрібно продовжувати сповільнювати інтеграцію України в євроструктури”, – сказав глава угорської дипломатії.

За словами міністра, запис, швидше за все, був зроблений та оприлюднений в інтернеті на чиєсь замовлення.

За його словами, клятва про громадянство, записана на відео, відповідає всім правилам, і той факт, що глава МЗС України заперечив проти неї, може пояснюватися тільки внутрішніми політичними міркуваннями і майбутніми виборами.

“Подвійне громадянство – це звичайна практика в ЄС, і, відповідно, українські заперечення вказують на те, що Київ несерйозно ставиться до європейської інтеграції та вступу в НАТО”, – сказав угорський міністр.

“Уряд не дозволить українській адміністрації ще більше погіршити становище закарпатських угорців і засуджує спроби залякати їх в максимально можливій мірі”, – додав Сіярто, слова якого переказує “Європравда”.

Він також заявив, що порушить це питання на зустрічі з українською стороною наступного вівторка у Нью-Йорку під час Генеральної асамблеї ООН.

Як відомо, після ухвалення Україною закону про освіту у вересні минулого року Будапешт почав блокувати співпрацю України з НАТО.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 вересня агенція “Укрінформ” поширила збуте відео, на якому в генконсульстві Угорщини в Береговому громадянам України видають паспорти Угорщини.
“Присягаю, що вважаю Угорщину своєю батьківщиною. Буду вірним громадянином, захищатиму і служитиму Угорщині. Хай допоможе мені Бог”, – повторюють текст присяги нібито українці на тлі угорського прапора. Потім вони отримують інструкції від угорських дипломатів: “Приховуйте від державних структур України факт отримання угорського громадянства”.
Після цієї процедури, як можна побачити на відео, нібито українців пригощають келихом шампанського на честь отримання угорського громадянства.

Раніше угорському дипломату вручили ноту з вимогою надати офіційні роз’яснення у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого по Закарпаттю.

У цьому зв’язку Клімкін заявив, що Україна неодноразово попереджала Угорщину і відреагує на видачу угорських паспортів. Також він натякнув, що Україна може вислати угорського консула в Берегові.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна