Лідерку угорців Закарпаття викликали в СБУ через заяви про “український фашизм”

 

Одного з лідерів угорців Закарпаття, президента угорського інституту в Берегові, депутатку обласної ради Ільдіко Орос викликали до СБУ у зв’язку з її виступом минулого місяця в Будапешті.

Про це повідомляє закарпатське видання Mukachevo.net.

Як повідомила Ільдіко Орос, 14 листопада в СБУ з нею провели бесіду щодо її виступу в Будапешті 23 жовтня. Тоді вона сказала, що угорців в Україні утискають фашистськими методами.

Видання Karpatalja наводить виступ Орос у Будапешті, куди, за її словами, вона приїхала на запрошення відвідати вшанування жертв Угорської революції 1956 року.

“Комуністично-фашистські сили ХХІ століття все ще займаються переслідуваннями сьогодні, особливо в Україні. Вони хочуть зробити угорців Закарпаття винними у економічних та політичних потрясіннях, які відбуваються в країні. В останні роки все частіше для телевізійних каналів стало звичним вводити в оману громадську думку підривними повідомленнями про угорську громаду. Наші історичні пам’ятники, меморіальні дошки руйнують, нашу історію переписують”, – заявляла ректор Закарпатського угорського інституті та депутат обласної ради.

Орос заявила в СБУ, що під час виступу вона керувалася лише своїми думками. “Кожен може інтерпретувати їх, як забажає”, – сказала вона.

Ільдіко Орос – багаторічний депутат Закарпатської облради від “КМКС – Партії угорців України”.
Народилася 19 березня 1960 року в селі Велика Добронь Ужгородського району. Закінчила Ужгородський держуніверситет за спеціальністю “математика”, аспірантуру Дебреценського педагогічного університету ім. Лайоша Кошута (Угорська Республіка).
Доктор філософських наук. Член Угорської академії наук. Заслужений працівник освіти України. Удостоєна Державної премії Угорської Республіки, нагороджена “Медаллю Арань Яноша” Академії наук Угорщини.
Із 1997 року і дотепер працює в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ: спочатку на посаді ректора, відтак – президента цього вузу.
Очолює Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство.

Читайте також:
“Зупинимо сепаратистів”. На Закарпатті розклеїли провокаційні білборди

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна