Реванш катів: суд у Черкасах випустив під заставу ймовірних убивць журналіста Сергієнка

 

Соснівський районний суд міста Черкаси відпустив під заставу 2 мільйони гривень Вадима Мельника, обвинуваченого в організації вбивства у 2014 році героя Небесної сотні, журналіста Василя Сергієнка. Також під заставу в розмірі 800 тисяч гривень вийшов Віктор Горбенко, обвинувачений у викраденні та вбивстві Сергієнка.
Про таке рішення суду 16 листопада повідомили місцеві ЗМІ.

Ухвала суду про застави для Мельника та Горбенка було оголошена колегією суддів Соснівського районного суду міста Черкаси – Сергієм Пироженком, Вікторією Романенко та Оленою Марцішевською.

Судові засідання щодо послаблення запобіжних заходів імовірним убивцям відбувалися на тлі сутичок за участі громадських активістів. Зокрема, ветерани АТО та націоналісти намагалися не випустити обвинувачених із суду, чинили опір бійцям Нацгвардії та поліції.

При цьому Мельник із Горбенком залишилися не за ґратами, а у відкритій частині зали.

Черкаське видання “Дзвін” повідомило, що зрештою силовикам таки вдалося вивести суддів і підозрюваних. Від сутичок зала суду постраждала.

Після того, як підозрюваних із суддями було виведено із суду, активістів заблокували у приміщенні – для того, аби вони не перешкоджали силовикам надалі.

“Підозрюваних по справі Сергієнка фактично випускають. Плювок в сторону цивілізованого суспільства, коли справу по вбивству журналіста затягують на три роки і в підсумку не карають винних, а випускають”, – заявив один з активістів Костянтин Мірошниченко.

“Цікаво, що окрім Мельника та Горбенка, у справі фігурують й інші вбивці. Проте випускають разом саме цих двох.
Я переконана, що це запланована акція. Адже саме Горбенко єдиний з усіх фігурантів вказав на Мельника як організатора. Є імовірність, що Горбенка або ліквідують, або відправлять за кордон. Окрім цього, тепер у небезпеці родичі, свідки та активісти, які підтримували весь час родину Сергієнків. Звинувачені, перебуваючи на волі, зможуть їм погрожувати чи заподіяти зло”, – зазначила місцева активістка Діяна Тяско.

У свою чергу друг загиблого Сергієнка Олег Собченко поділився такими роздумами про суд:

Трохи роздумів про сьогоднішій суд.

“1) Чий це провтик: місцевої прокуратури, бо вони не заявили відвід колегії [судді Сергія] Пироженка, яка вже приймала незаконне рішення в справі, і сигналізувала всіма прапорцями про небежання слухати цю справу.

Також є недопрацювання ГПУ по замовнику – до цього часу черкаська справа виглядає “кривою качкою” через відсутність у справі замовника та неочевидність мотиву для виконавців. Давно вже пора [народного депутата Геннадія] Бобова офіційно назвати замовником вбивства Сергієнка.

2) Хто може вирівняти ситуацію: ГПУ, поліція, президент, Апеляційний суд. От на останніх надії найменші, але чим українська Феміда не жартувала?

Минулого разу, коли колегія Соломки вже випускала була Мельника за хабара в 150 “кілобаксів”, заперти його одразу прямо в залі суду – був ще той фінт вухами. Цього разу рішення може мати ще більш екзотичні форми. На гібридне “правосуддя”- асиметрична відповідь. Може, президент і цього разу “зірве пломби”? Важливий максимальний розголос.

3) Що маємо робити ми. Коли в справі тривалий час не відбувалося нічого цікавого, як для журналістів, так і спостерігачів – це поступово наближало нас до теперішнього стану, відбирало надію на правосуддя. Нині ситуація зрушила, коли своїм злочинним і цинічним рішенням суд змусив черкаських націоналістів вдатися до протесту.

Цього разу нас було мало, тому ми програли раунд двобою, але не весь бій. Наступного разу нас буде багато – пропоную згадати Майдан, саме підходить річниця початку подій Революції, яка так і не була завершена.

4) Яка треба допомога: максимальний розголос – ми маємо донести до верхніх щаблів влади, що такі справи, як #СправаСергієнка, вбивство Катерини Гандзюк – продавати ми не дамо, хай там що. Такі рішення судів – пряма загроза національній безпеці”.

Читайте також:
У США затримали підозрюваного у справі загибелі журналіста Сергієнка

Як повідомляла “Новинарня“, 4 квітня 2014 року Василя Сергієнка викрали з дому в місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині. При викраденні його били та нанесли поранення ножем. Мати журналіста бачила, як його вивозять на машині.

На пошуки побратима миттєво зібралась місцева самооборона. Наступного ранку його знайшли закатованим насмерть у лісі неподалік бази «Модус».

У жовтні 2015 року начальник управління МВС України в Черкаській області Владислав Пустовар повідомив, що журналіста, майданівця, громадського активіста, 58-річного Василя Сергієнка викрали, катували та вбили дві групи бандитів з Києва.

Василеві Сергієнку було 58 років. У Корсунь-Шевченківському в нього залишилася мати, доглядати яку за кілька років до вбивства він і приїхав із Запоріжжя. Йому посмертно присвоєне звання Герой України.

Вбивство розслідують за статтею “викрадення людини та умисне вбивство викраденої людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб”.

ЗМІ неодноразово писали про причетність до цього злочину людей з оточення нардепа-бізнесмена, колишнього члена Партії регіонів Геннадія Бобова.

Читайте також:
Журналісти підписують відкритий лист Генпрокурору
з вимогою позбавити недоторканності нардепа Бобова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.