Журналісти підписують відкритий лист Генпрокурору з вимогою позбавити недоторканності нардепа Бобова

 

Журналісти-розслідувачі, інші медійники та громадські діячі підписують відкритий лист Генеральному прокурору з вимогою позбавити недоторканності народного депутата Геннадія Бобова (група “Відродження”).

Як передає “Новинарня“, така ініціатива була започаткована на врученні премій імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка.
Громадськість припускає, що нардеп може бути причетний до замовленні вбивства журналіста-майданівця.

Оргкомітет конкурсу презентував документальний фільм-розслідування про обставини вбивства Сергієнка.
Автор стрічки Геннадій Матвієнко був удостоєний відзнаки оргкомітету та диплому “Гран-прі за розслідування, що надихає”.

Фільм був створений в рамках проекту журналістських розслідувань “Викривач”.

Вдова Героя Небесної сотні Василя Сергієнка Валентина Сергієнко звернулася до учасників конкурсу та присутніх членів журі з пропозицією підтримати її відкритий лист Генеральному прокурору Юрію Луценку з вимогою позбавити недоторканності депутата Геннадія Бобова.

“Сьогодні перепоною для продовження розслідування є депутатська недоторканність у згаданого у фільмі нардепа. Саме тому закликаю усю журналістську спільноту проявити солідарність та підписати відкритий лист до Генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою позбавити недоторканності народного депутата Геннадія Бобова для завершення розслідування вбивства мого чоловіка”, – сказала пані Валентина.

Після звернення Валентини Сергієнко журналісти-розслідувачі та громадські активісти підписалися під відкритим листом.

Оргкомітет оголосив, що продовжить збір підписів та направить звернення до Генерального прокурора.

Відкритий лист Генеральному прокурору України п. Юрію Луценку

Шановний Юрію Віталійовичу!

4 квітня 2014 року поблизу Корсунь-Шевченківського на Черкащині був викрадений, а згодом закатований і жорстоко вбитий лідер місцевої «Самооборони» та корсунського Майдану, журналіст і громадський діяч Василь Сергієнко. Василя Сергієнка посмертно нагородили званням Героя України та зарахували до Небесної сотні.
Справа та обставини загибелі відомого журналіста Василя Сергієнка тісно перетинаються з убивством Георгія Гонгадзе. Обох убили з політичних мотивів, обох закатували та знайшли в лісі.
Завдяки журналістським розслідуванням були встановлені та затримані безпосередні вбивці та організатор вбивства Василя Сергієнка. За даними слідства, всі затримані мають стосунок до компаній, що належать народному депутату Геннадію Бобову, або ж безпосередньо працювали на нардепа. Зокрема, підозрюваний в організації вбивства Мельник, який у квітні 2014-го був керівником служби його охорони.

Як відомо, кожне вбивство має мотив. Василь Сергієнко під час Революції гідності активно боровся проти місцевого нардепа-“регіонала” Геннадія Бобова. Публічно закликав позбавити його звання Героя України, проводив власне розслідування зловживань і корупції місцевого цукрового магната. Зрештою, був лідером місцевого майдану, а тому міг стати потенційним конкурентом на наступних виборах до Верховної Ради України. За даними журналістських розслідувань, мотиву вбити Василя Сергієнка не могли мати затримані підозрювані в організації злочину та самому вбивстві, оскільки вони ніколи не зустрічалися й не були знайомі. Єдине, що об’єднувало ймовірних вбивць і Василя Сергієнка – Геннадій Бобов.

Юрію Віталійовичу! Ви неодноразово заявляли про пріоритетність розслідування злочинів проти Майдану!

Закликаємо Вас завершити справу Сергієнка та притягти до відповідальності не лише виконавців та організатора, але й замовника злочину! Звертаємо Вашу увагу, що зібрані численні докази вже дозволяють слідству назвати ім’я замовника. Потрібна лише політична воля, щоб це зробити!

Ми сподіваємось, що Генеральна прокуратура має таку волю. Вимагаємо, щоби за результатами розслідування справи Сергієнка Генеральний прокурор направив до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (арешту) стосовно народного депутата Бобова Геннадія Борисовича.

У додатку до листа надаємо матеріали численних журналістських розслідувань, які містять переконливі докази того, що Геннадій Бобов має безпосереднє відношення до злочину проти Сергієнка.

Підписанти:
Валентина Сергієнко, вдова героя Небесної сотні Василя Сергієнка;
Валерія Єгошина, «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект “Радіо Свобода” та телеканалу “UA:Перший”);
Василь Шандро, “Громадське радіо”;
Павло Коробчук, поет;
Сергій Чагаров, блогер;
Ольга Нос, ГО “Трипільський край”, блогер;
Володимир Зуєнко, депутат Черкаської обласної ради;
Ростислав Мартинюк, журналіст;
Олег Перетяка, “Дзеркало тижня”;
Денис Жело, профспілка “Сильні разом”;
Сергій Сарафанюк, блогер;
Мар’яна Сич, журналіст;
Дмитро Сінченко, журналіст;
Олександр Волошин, “Одеський центр публічних розслідувань”;
Дмитро Тузов, “Громадське радіо”;
Ольга Шалайська, ГО “Інститут масової інформації”;
Ігор Сичов, журналіст;
Олександр Аронець, громадський активіст,
Максим Савчук (“Схеми: корупція в деталях”),
Дмитро Лиховій, головний редактор “Новинарні
та інші.

Читайте також:
Премії небайдужим і заклики до генпрокурора.
Названо переможців конкурсу журналістських розслідувань імені Василя Сергієнка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна