На річницю проголошення незалежності лідери Каталонії висунули вимогу Мадриду

 

Каталонський уряд у суботу, 27 жовтня, заявив, що не визнає обвинувальних вироків політикам та активістам – лідерам каталонського руху за незалежність, а також у зв’язку з цим висунув вимогу до Мадрида.

“Ми не визнаємо жодного вироку, який не буде виправдувальним”, – наголосив очільник каталонського уряду Жоакім Торра, передає DW.com.
Заяву було зроблено на річницю проголошення незалежності Каталонії.

Верховний суд Іспанії 25 жовтня ухвалив рішення про початок процесу проти колишнього заступника голови каталонського уряду Оріола Жункераса та 17 лідерів руху за незалежність регіону за звинуваченнями у повстанні, закликах до заколоту та розтраті державних коштів. Точна дата початку процесу поки невідома, ЗМІ пишуть про початок наступного року.

Кім Торра висунув Мадриду вимогу виправдального вироку для всіх обвинувачених, котрих у Барселоні вважають політичними в’язнями Мадрида.

Він зажадав, аби колишній прем’єр-міністр Каталонії Карлес Пучдемон, котрий зараз перебуває у вигнанні у Бельгії, зміг повернутися на батьківщину.

Жоакім Торра також застеріг Мадрид, що засудження ув’язнених лідерів руху за незалежність та колишніх урядовців регіону Каталонія зустріне рішучим спротивом.

Тим часом Карлес Пучдемон оголосив про створення нової партії під назвою “Заклик”, яка має провести установчі збори в каталонському місті Манреса.

Читайте також:
Лідер каталонських сепаратистів Пучдемон побажав Тимошенко успіху на президентських виборах

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня 2017 року парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який був не визнаний Мадридом.
Сенат Іспанії одразу ж ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.
31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.
Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Голова женералітету Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії.
Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

На виборах 21 грудня порівняно найбільше голосів здобула проіспанська партія “Громадяни”, однак сумарно більшість мандатів вибороли знову незалежники – політичні сили Пучдемона, Жункераса та ін.

Читайте також:
Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна