В іспанській поліції розповіли подробиці вбивства російського пілота Кузьмінова, який перегнав до України вертоліт Мі-8, — NYT

Показове вбивство в Іспанії російського пілота Максима Кузьмінова, який перегнав до України вертоліт Мі-8АМТШ, було “посланням” від Кремля.

Про це 31 березня пише The New York Times з посиланням на джерела в іспанській поліції.

За словами слідчих, те, що вбивство було “посланням”, було зрозуміло ще до того, як вони з’ясували, ким був Кузьмінов, оскільки вбивці не лише вистрілили в нього шість разів, а й наїхали на тіло автомобілем.

Гільзи від 9-міліметрових патронів пістолета Макарова (що були на озброєнні в країнах колишнього комуністичного блоку), які знайшли біля тіла, також були демонстрацією того, хто саме скоїв вбивство.

“Це було чітке повідомлення: “Я вас знайду, я вас уб’ю, я вас переїду і принижу”, — зазначив високопоставлений чиновник Guardia Civil — іспанської поліції.




➡️ Підписуйтеся на канали “Новинарні” в Телеграмі та в YouTube, а також у ТікТок та Instagram.

Як заявив експерт з питань російських військових і спецслужб Андрій Солдатов, смерть Кузьмінова викликала побоювання, що попри зусилля з ліквідації російських шпигунських мереж після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, вони все ще продовжують свою діяльність і можуть атакувати ворогів Кремля. І йдеться не просто про шпигунство, а й про вбивства.

Високопоставлені поліцейські чиновники на умовах анонімності розповіли NYT, що вбивство Кузьмінова схоже на інші напади, пов’язані із Кремлем, зокрема вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні у 2019 році та отруєння колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля у британському Солсбері у 2018 році.

В іспанській поліції також повідомили, що двоє вбивць у капюшонах, які з’явилися на записах камер спостереження в гаражі житлового комплексу Кузьмінова, явно були професіоналами. Вони виконали свою місію та швидко зникли.

“Тут, в Іспанії, нечасто в когось стріляють великою кількістю патронів. Це ознаки, які вказують на організовану злочинність, злочинну організацію, професіоналів”, — наголосив начальник відділу поліції Вільяхойоса Пепе Альварес.

Хоча прямих доказів причетності Кремля до вбивства Кузьмінова немає, проте в Росії не приховували бажання бачити його мертвим — про бажання помститися йому в сюжетах російських телеканалів заявляли його колеги-пілоти і спецназівці російської розвідки.

За словами високопоставленого представника іспанської поліції, Кузьмінов вів в Іспанії “нескромне життя” — відвідував бари, популярні серед російської та української клієнтури, та їздив по курортному містечку Вільяхойоса на чорному Mercedes S-класу. Втім, як зазначають правоохоронці, місце для проживання він обрав “дивне”, адже цей регіон є добре відомою базою для діячів російської організованої злочинності, деякі з яких підтримують зв’язки з російськими спецслужбами.

Інший російський військовий перебіжчик, який влаштувався в Іспанії, на умовах анонімності з міркувань безпеки назвав регіон, де оселився Кузьмінов, “червоною зоною”, наповненою російськими агентами.

Як саме вбивці знайшли Кузьмінова, не встановлено, хоча двоє високопоставлених українських чиновників зазначили, що він зв’язався з колишньою дівчиною, яка все ще перебувала в Росії, і запросив її приїхати до нього в Іспанію — це і стало його помилкою.

Високопоставлений іспанський чиновник розповів NYT, що вбивці Кузьмінова на білій Hyundai Tucson заїхали в гараж під його будинком вранці 13 лютого, припаркувались між ліфтами і чекали кілька годин. Кузьмінов заїхав у гараж близько 16:20, припаркувався і пішов до ліфтів, коли нападники відкрили по ньому вогонь. Після влучання шести куль Кузьмінов пробіг невелику відстань, перш ніж впасти. Тоді вбивці знову сіли в машину і, виїжджаючи, переїхали тіло Кузьмінова.

Їхній автомобіль знайшли за кілька днів спаленим. Слідчим знадобився тиждень, щоб ідентифікувати марку та модель автомобіля і встановити, що його було викрадено за два дні до вбивства в Мурсії, містечку, розташованому приблизно за годину їзди від Вільяхойоса.

Іспанська влада не підтвердила публічно, що вбитим був Кузьмінов, але серед спільноти російських та українських емігрантів, які проживають у Вільяхойосі, не було жодних сумнівів щодо того, хто стоїть за вбивством.

Як наголошує NYT, українські високопосадовці тепер побоюються, що вбивство Кузьмінова може негативно позначитись на бажанні інших росіян наслідувати його приклад.

“Хто після цього буде з нами співпрацювати? Росія буде інтенсивно поширювати пропаганду — вони вже це роблять — що всіх зрадників знайдуть. Це приховане повідомлення іншим громадянам Росії, особливо військовослужбовцям, що ми вас знайдемо, якщо ви нас зрадите”, — зазначив співрозмовник видання.

Контекст

Про спецоперацію ГУР МОУ “Синиця”, в результаті якої український гелікоптер Мі-8 ЗС Росії опинився в Україні, широкому загалу вперше стало відомо 23 серпня.

3 вересня в ефірі телемарафону “Єдині новини” відбулася прем’єра документального фільму “Збиті льотчики Росії”, в якому, зокрема, розповідається і про спецоперацію з “викрадення” Мі-8.

Про вбивство Кузьмінова в Іспанії, скоєне 13 лютого, стало відомо 19 лютого.

За інформацією італійського сайту Il Corrispondente, у пілота нібито знайшли 100 тисяч євро.

Читайте також:
Російський пілот Кузьмінов розповів, скільки отримає від України за пригнаний гелікоптер Мі-8: подробиці спецоперації

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна