Російський пілот Кузьмінов розповів, скільки отримає від України за пригнаний гелікоптер Мі-8: подробиці спецоперації

 

Завдяки спецоперації “Синиця”, в результаті якої російський бойовий гелікоптер Мі-8 разом з усім екіпажем перелетів в Україну, Головному управлінню розвідки Міноборони вдалося отримати багато цінної інформації.

Про це повідомив представник ГУР Андрій Юсов на закритій пресконференції “Подробиці спецоперації з викрадення російського вертольота”, яка відбулася у вівторок, 5 вересня, в медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Це справді надважлива та надскладна операція, яка має принципове значення для сил безпеки та оборони, а також матиме довготривалі наслідки для держави-агресора, для її морально-психологічного стану і для її сектора безпеки та оборони. Адже внаслідок операції вдалося отримати надзвичайно важливу інформацію про авіацію та багато інших деталей, які нам допоможуть захищати наше небо та знищувати ворога”, – розповів Юсов.

За його словами, капітан Максим Кузьмінов, який був пілотом того самого Мі-8, сам вийшов на українців з ініціативою “здати” гелікоптер.

Перш ніж перейти до фінальної стадії операції, українські спецслужби провели низку ретельних “прямих та перехресних” перевірок, щоб пересвідчитися, що йдеться про реальні наміри пілота, а не ворожу гру.

Представник ГУР запевнив, що пілот 319-го окремого вертолітного полку армійської авіації РФ в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ, 28-річний Максим Кузьмінов, “обов’язково отримає все, що передбачено законом про винагороду за добровільно передану Збройним силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора”, а також нові документи і захист.

“Максим зараз вільна людина у вільній країні. Наскільки відомо, у нього є намір долучитися до сектору безпеки та оборони України і надалі протидіяти російській військовій агресії у війні. Але насамперед, це його рішення. Рішення людини, яка зробила свій свідомий вибір”, – додав Юсов.

Максим Кузьмінов. Фото: Укрінформ

Сам Кузьмінов, який також був присутній на пресконференції, зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення не підтримував цю агресію РФ.

“Я для себе вирішив, що це жорстокий злочин. І що я просто не буду брати у цьому участь, хай там як”, – зазначив пілот.

Він запевнив, що ніхто його ні до чого не змушував, рішення було обдумане та самостійне: “Я сам так вирішив і надалі ми майже пів року будували маршрути, думали, як буде безпечніше”.

За словами Кузьмінова, на території РФ уже під час повномасштабної війни він займався перевезенням військ або вантажів, зокрема й на окупованих Росією територіях України – в Маріуполі та Бердянську. Як стверджує пілот, “ударів по об’єктах в Україні він не завдавав”. А якби отримав такий наказ, то запевняє, що не виконував би.

Раніше в розмові з блогером Володимиром Золкіним Кузьмінов розповів про деякі подробиці спецоперації. За його словами, на той час, коли він упродовж близько пів року спілкувався з ГУР Міноборони, його мати вже перебувала в безпеці за межами РФ, що було важливо для пілота.

Блогер Володимир Золкін і колишній пілот ЗС РФ, капітан Максим Кузьмінов

Під час перемовин з українськими спецслужбами детально обговорювався план операції. Зокрема, треба було вирішити, з якого саме російського аеродрому Мі-8 летітиме в Україну. Врешті визначили, що з Курська, який близько до кордону.

Врешті “коридор польоту” було розроблено, і 9 серпня Мі-8 стартував у напрямку Полтави (про що решта двоє членів екіпажу навіть не здогадувався).

Як розповів Кузьмінов, гелікоптер рухався на наднизькій висоті в режимі радіомовчання. Врешті, дістався до цілі, де його “благополучно зустріли”.

Пілот також зазначив, що як винагороду отримає 500 тисяч доларів.

Контекст

Про спецоперацію ГУР МОУ “Синиця”, в результаті якої український гелікоптер Мі-8 ЗС Росії опинився в Україні, широкому загалу вперше стало відомо 23 серпня.

3 вересня в ефірі телемарафону “Єдині новини” відбулася прем’єра документального фільму “Збиті льотчики Росії”, в якому, зокрема, розповідається і про спецоперацію з “викрадення” Мі-8.

Читайте також:
Трофейний Мі-8 найближчим часом стане на бойове чергування Повітряних сил, – ГУР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна