Трофейний Мі-8 найближчим часом стане на бойове чергування Повітряних сил, – ГУР

Російський вертоліт Мі-8, який перегнали в Україну під час унікальної операції Головного управління розвідки, вже найближчим часом стане на бойове чергування Повітряних сил ЗСУ.

Про це у понеділок, 4 вересня, повідомили в ГУР.

“Український парк бойових вертольотів вже найближчим часом поповниться за рахунок “трофейного” Мі-8 АМТШ”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, операція, завдяки якій вдалося отримати цей борт, найкращий приклад плідної співпраці Національної поліції (Департамент внутрішньої безпеки) та Головного управління розвідки.

“Багатомісячна спецоперація потребувала залучення найкращих спеціалістів обох відомств та режиму максимальної секретності. Адже країна-окупант вживає безпрецедентних заходів безпеки щодо недопущення будь-яких контактів своїх авіаторів з “неперевіреними” особами”, – розповіли в ГУР.

Як повідомляється, для початку розвідникам вдалось визначити, що один з військових пілотів Росії не схвалював рішення політичного керівництва країни щодо розв’язання повномасштабної війни.

Наступний крок – налагодження безпосереднього контакту із вказаним військовим. І кінець кінцем, отримання згоди на продуктивну співпрацю.

Також важливим елементом спецоперації, як зазначили в ГУР, стали гарантії безпеки для родини пілота. Його сім’ю вдалося безпечно переправити в Україну.

Фінал операції – переліт вертольота у вказану точку і передача українським військовим.

“Наразі пілот і його родина перебувають в Україні та будують плани на майбутнє. Два інші члени екіпажу вертольота, які не знали про реальні плани пілота, прийняли рішення не здаватися в полон і загинули одразу після посадки”, – додали у розвідці.

Контекст

Гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні внаслідок тривалої спецоперації Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Це була спецоперація ГУР, яка тривала більше 6 місяців. Українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ.

Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер.

Мі-8 приземлився у Харківській області.

У результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані.

Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ. Мі-8 залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які мав доставити росіянам.

Читайте також:
ГУР показало російського льотчика, який передав гелікоптер Мі-8 в Україну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна