Вибори в Каталонії: перші – “Громадяни”, але більшість у незалежників. ІНФОГРАФІКА

 

Партії, які підтримують незалежність Каталонії, зберегли абсолютну більшість у парламенті автономії за підсумками дострокових виборів 21 грудня.

Як повідомляє La Vanguardia, три політичні сили, які виступають за відокремлення Каталонії, сукупно отримали 70 мандатів у парламенті, що має загалом 135 місць.

За відокремлення Каталонії від Іспанії виступають альянс JxCat (“Разом за Каталонію”), до якого входить колишній президент женералітату Карлес Пучдемон, що зараз перебуває в Бельгії, переховуючись від іспанського правосуддя – він здобув 34 мандати; альянси ERC–CatSí (“Республіканська лівиця Каталонії – Каталонія “так!”) екс-президента Оріола Жункераса – 32 мандати та CUP (Кандидати народної єдності) – 4.

При цьому на перше місце за кількістю отриманих місць у парламенті вийшло каталонське відділення загальноіспанської центристської партії “Громадяни” (Ciudadanos) – 37 мандатів. Це історичний успіх порівняно нової політичної сили в регіоні.
Далі на фланзі противників незалежності – PSC (Соціалістична партія Каталонії, філія іспанської PSOE) – 17, ліві з Catalunya en Comú–Podem (філія іспанського Podemos) – 8, а також правляча в Іспанії консервативна Народна партія (PP) – лише 3 мандати.

Вибори пройшли за рекордної явки – 81,94% виборців.

Дивіться результати по округах >>>

Традиційно політична сила, що набирає найбільшу кількість голосів (у даному випадку “Громадяни”), має право сформувати уряд. Однак, якщо “незалежницькі партії” матимуть більшість і сформують коаліцію, вони можу наполягати на формуванні уряду.
Це означає, що вибори не дозволили Каталонії вийти з політичної кризи; рух за відокремлення від Іспанії продовжиться.

Читайте також:
Іспанський суд випустив під заставу шістьох екс-урядовців Каталонії

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії.
Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня, який був не визнаний Мадридом.

Сенат Іспанії після цього ухвалив застосування статті 155 конституції країни, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.

Того ж дня прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори 21 грудня (21-D).

28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Карлеса Пучдемона.

31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.

Надалі іспанський суд арештував низку членів уряду регіону. Пучдемон і ще чотири міністри втекли до Бельгії. Після того як Мадрид видав європейський ордер на арешт відстороненого лідера регіону, Пучдемон здався поліції. Суд залишив його на волі під особисте зобов’язання й відмовився видавати Іспанії.

28 листопада заарештований екс-віце-президент женералітату Каталонії Оріол Жункерас та екс-міністри від партії “Республіканська лівиця Каталонії” направили до Верховного суду лист, у якому погодилися з владою Мадрида над регіоном та попросили звільнити їх з-під варти.

Карлес Пучдемон заявляв, що повернеться до Іспанії, якщо переможе на дострокових виборах.

Читайте також:
Пучдемон прийняв виклик перевиборами в Каталонії.
Сепаратисти можуть знову отримати більшість

Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна