Росіяни поновили затримки суден на Азові після тритижневої паузи

 

Після трьох тижнів перерви поновилися затримання росіянами посеред Азовського моря суден, що прямують до або з українських портів Бердянськ та Маріуполь.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив експерт БФ “Майдан закордонних справ” Андрій Клименко, посилаючись на дані моніторингу групи свого фонду, а також “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень” та BlackSeaNews.

Уранці в неділю, 21 жовтня, прикордонники Російської Федерації зупинили на шляху в Бердянськ суховантаж Sea Bird під прапором Того.

“21.10.18 орієнтовно о 6:30 отримав наказ зупинитися від корабля берегової охорони РФ суховантаж SEA BIRD, IMO: 8202941, deadweight: 7650 t. Країна власника – Ліван. Напрямок: Бердянськ. Місце: 46°08’32” N, 36°42’46” E, 29 миль / 54 км на південь від Бердянської коси”, – сказано в повідомленні.

Судно продовжило рух о 8:40.

“Це перше затримання судна посеред моря під час руху з 29 вересня 2018 року. Довга перерва була пов’язана із корекцією Російською Федерацією тактики блокади після появи в Азовському морі нових катерів ВМСУ”, – зазначив учасник моніторингу.

Читайте також:
Україна може перекинути “Айленди” на Азов, а США дадуть “щось потужніше”,
– Воронченко

Як повідомляла “Новинарня“, 11 вересня на службу в Бердянську заступили два нові малі броньовані артилерійські катери (МБАК) ВМС ЗСУ – “Лубни” і “Кременчук”.
24 вересня в Маріуполь походом з Одеси через Керченську протоку прибули корабель управління A500 “Донбас” та морський буксир A830 “Корець”.
Судна не просили дозволу у Росії, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно з Конвенцією ООН і міжнародними угодами.

Раніше, 6 вересня, Рада нацбезпеки і оборони України прийняла рішення посилити військову присутність на Азові.

У Кабміні повідомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.

Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

Читайте також:
“Непрямими діями”. Командувач ВМСУ розповів, як можна протистояти
Росії на Азові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна