Заява ЄС: схвалюють закон про Антикорупційний суд, є зауваження до САП

 

Європейська служба зовнішніх дій Євросоюзу чекає на початок роботи в Україні Антикорупційного суду до кінця поточного року та слідкує за проблемами в антикорупційній прокуратурі.
Про це йдеться у заяві речниці зовнішньополітичної служби ЄС, оприлюдненій на сайті відомства в ніч на суботу, 11 серпня.

Заява присвячена закону про Антикорупційний суд, що був ухвалений Верховною Радою в червні. В ЄС визнали, що цей закон після внесення до нього поправок у липні відповідає зобов’язанням України перед західними партнерами.

“Це позитивне зрушення, здійснене у відповідності до міжнародних зобов’язань і на користь українським громадянам та бізнесам”, – йдеться у відозві.

Також у документі підкреслюється, що ці зміни ухвалені у відповідності до зобов’язань, взятих президентом Петром Порошенком на саміті Україна-ЄС 9 липня.

“Створення (Вищого антикорупційного суду) означає суттєвий крок у вкрай важливій боротьбі з корупцією, яку веде Україна”, – заявила речниця ЄСЗД.

Звертає на себе увагу той факт, що документ був опублікований пізно вночі, хоча напередодні не відбулося важливих подій, пов’язаних зі створенням ВАС, пише “Європравда”.
Співрозмовник видання в структурах ЄС пояснив, що причина публікації заяви – те, що в Євросоюзі завершили юридичний аналіз ухваленого закону і переконалися у відсутності в ньому прихованих проблем.

Водночас, у заяві згадується, що ЄС занепокоєний ситуацією в САП.

“Важливо, щоби цілісність офісу антикорупційного спецпрокурора та довіра до нього, а також до його керівництва, була підтримана та посилена”, – йдеться в заяві.

Як відомо, останнім часом низка міжнародних партнерів кажуть про втрату довіри до керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницього через порушення, що стали відомі після прослуховування його кабінету. Водночас дисциплінарна комісія прокурорів обмежилася лише доганою щодо нього.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна