Комісія прокурорів висунула Холодницькому догану, але з посади його не звільнять

 

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) оголосила догану очільнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому, але не звільнила його з посади.

Таке рішення КДКП ухвалила сьогодні, 26 липня, розглянувши скаргу директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника та генпрокурора Юрія Луценка на дії Холодницького.

“Комісія прокурорів вирішила притягнути до дисциплінарної відповідальності та накласти на Холодницького стягнення у вигляді догани”, – оголосив голова комісії, засідання якої транслював Центр протидії корупції.

За словами голови КДКП, рішення може бути оскаржене.

У залі на таке рішення скандували “Ганьба”.

Під час розгляду справи зачитали свідчення Холодницького, а також осіб, пов’язаних з опублікованими записами прослуховування в кабінеті Холодницького.

Зокрема, тих, хто був пов’язаний з епізодами втручання і розмов керівника САП стосовно нардепа Георгія Логвинського, бізнесмена Олега Бахматюка, мера Одеси Геннадія Труханова, екс-голови НАЗК Наталії Корчак та помічника Олега Ляшка Олександра Богачова, який пропонував квартиру Уляні Супрун.

Виступав доповідач у справі член КДКП Олександр Ковальчук.

На розгляді скарги були присутні сам Холодницький, Ситник та заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська.

Холодницький у своїх поясненнях, зокрема, заявив, що у справі з Богачовим просто “намагався встановити психологічний контакт”.

Попередження свідків про слідчі дії та можливі провадження керівник САП аргументував спробою “увійти в довіру”.

Коментуючи знайомство із заступником директора зі стратегічних питань ТОВ “Акварелі Девелопмент Холдінг” Сергієм Кафтею, Холодницький сказав, що єдиний їхній злочин – це добре побудовані будинки (Супрун пропонували квартиру саме в будинку забудовника “Акварелей”)

Керівник САП додав, що знає Кафтю з 2007 року, але не відповів на питання члена КДКП, навіщо тоді йому було встановлювати з ним “психологічний контакт”.

Також, на думку прокурорів, які розслідували можливу неправдиву інформацію в декларації екс-голови НАЗК Корчак, в діях Холодницького не було тиску і він не блокував розслідування справи.

Проте очільник САП сказав не погоджувати клопотання щодо Корчак через дії детективів НАБУ, які просили суд дозволити обшук готелю у її справі без виклику власника цього готелю.

Також Холодницький заявляв, що справа Корчак не варта уваги, на відміну від справи “Приватбанку”.

Деякі прокурори САП зазначили, що не вважають розмови на підвищених тонах тиском, тому не думають, що їхній керівник до цього вдавався.

Водночас сам Холодницький пізніше визнав, що іноді виходить за етичні норми.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в НАБУ немає повноважень здійснювати процесуальне керівництво, а через поведінку деяких прокурорів САП у детективів зникає мотивація.

Ситник наполягав на звільненні Холодницького. Він наголосив, що вбачає в діях Холодницького грубі порушення, але вирішувати комісії.

“Роби що хочеш, а покаранням буде догана…” – додав Ситник.

В КДКП зауважили, що Ситник вимагає звільнити Холодницького як прокурора, але звільнити прокурора САП може лише керівник, тобто сам Холодницький.

Засідання мало бути закритим, однак пізніше представників ЗМІ таки допустили до розгляду скарги.

Як писала “Новинарня“, встановлена в кабінеті Холодницького “прослушка” засвідчила, що він “зливав” дані деяких розслідувань НАБУ їх фігурантам.

Читайте також:
“Зливав інформацію і тиснув на посадовців”. За що ГПУ й НАБУ усувають Холодницького

САП мститься НАБУ за акваріум Холодницького, – Ситник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна