НАБУ оприлюднило аудіозаписи з кабінету Холодницького

 

Національне антикорупційне бюро виклало на відеохостинг YouTube деякі фрагменти записаних розмов керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Про це йдеться в повідомленні НАБУ у “Фейсбуці” 4 квітня.

У Бюро зазначили, що з огляду на суспільний резонанс та з метою надання громадськості достовірної інформації про участь НАБУ в розслідуванні стосовно керівника САП вважають доцільним оприлюднити фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій, проведених у робочому кабінеті Холодницького.

У НАБУ наголосили, що вказані слідчі дії здійснювалися на підставі ухвали слідчого судді, в рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого Генпрокуратурою.

Зазначається, що були встановлені факти, які можуть свідчити про наявність в діях Керівника САП ознак кримінальних та дисциплінарних порушень.

“Зокрема, йдеться про можливе підбурювання свідків до давання неправдивих показань, розголошення відомостей досудового розслідування особам, які не мають відношення до відповідного кримінального провадження”, – сказано в повідомленні Бюро.

У першому короткому записі розмова йде між керівником САП та народним депутатом Л. (вочевидь Георгій Логвинський, “Народний фронт”) про перебіг розслідування.
Чутно, як Холодницький запевняє співрозмовника у тому, що не може закрити проти нього справу, але пообіцяв інформувати про деталі слідства.

Друга записана розмова відбувається між керівником САП та директором ТОВ “Акварелі Девелопмент Холдинг”, який є свідком у кримінальному проваджені щодо пропонування хабара в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун.
Вони обговорили те, як відбуватиметься допит. При цьому свідок уточнює, що саме він має казати. Холодницький дає йому поради, як краще відповідати на запитання.

Далі в оприлюднених розмовах керівник САП розмовляє із заступником, який йому розповідає про клопотання детектива бюро щодо обшуків, у тому числі у ТОВ “Акварелі Девелопмент Холдинг”.

Холодницький обурюється щодо дій своїх підлеглих, які підписали дозвіл на проведення обшуків, після чого заступник запропонував зателефонувати до Солом’янського суду та попросити не розглядати клопотання НАБУ.

У наступній зафіксованій розмові між Холодницьким та підлеглим ідеться про екс-керівника Нацагентства з питань запобігання корупції Наталію Корчак.
На слова прокурора, що детективи хочуть отримати тимчасовий доступ до речей та документів Корчак, керівник САП відповідає :”Та пішли вони… В них немає справ, вони з Корчак граються”.
Прокурор зазначає, що у НАБУ є достатньо матеріалів для кримінальної справи щодо Корчак. Однак Холодницький змінює тему розмови.

Далі йде фрагмент розмови між керівником антикорупційної прокуратури та його заступником щодо мера Одеси Геннадія Труханова й інших фігурантів одеської справи у присвоєнні майна на суму понад 185 мільйонів гривень.
Вони обговорюють можливе “витягнення” зі справи деяких фігурантів та необхідні умови для цього. Заступник каже, що хоче знати позицію Холодницького з цього приводу.

Всього опубліковано п’ять коротких записів розмов.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у скарзі глави НАБУ Артема Ситника в дисциплінарну комісію згадуються епізоди втручання керівника САП Назара Холодницького щодо нардепа Георгія Логвинського, бізнесмена Олега Бахматюка, мера Одеси Геннадія Труханова, екс-голови НАЗК Наталії Корчак та помічника Олега Ляшка Олександра Богачова, який пропонував хабар Уляні Супрун.

Читайте також:
Холодницький відмовився надати зразки голосу,
але не проти тимчасового відсторонення

Як повідомляла “Новинарня“, у п’ятницю, 30 березня, генпрокурор Юрій Луценко і Ситник звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з поданням про зняття Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Ситник пояснив, що Холодницький “зливав” фігурантам кримінальних справ інформацію про заплановані обшуки.

Прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що Назар Холодницький був запрошений сьогодні на 10:00 на допит у якості свідка в Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури. Голова САП мав надати зразки свого голосу. Однак на допит він не з’явився – пояснив це тим, що не отримував повістку офіційно.
Згаданий департамент уже півроку розслідує кримінальну справу, у якій фігурує керівник САП, повідомив його керівник Володимир Гуцуляк.

20 березня з’ясувалося, що в кабінеті глави САП Холодницького була встановлена ​​”прослушка”. “Жучки” нібито були прикріплені до стінки акваріума. Холодницький сказав, що дізнався про це 6 березня.
Справу стосовно Холодницького веде Генпрокуратура із застосуванням обладнання НАБУ.
Холодницький застеріг, що записи, які приховано велися у його кабінеті, можуть бути використані для спекуляцій проти нього. Також він наголосив, що у відставку не піде, а його слова вирвані з контексту.

3 квітня, прийшовши на виклик до ГПУ, Холодницький відмовився надати слідству зразки голосу. Він наполягає на зміні підслідності кримінального провадження, в рамках якого до нього застосували негласні слідчі дії.

Читайте також:
“Викривлена інформація”: директор НАБУ прокоментував
“прослушку” антикорупційного прокурора

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна