Холодницький відмовився надати зразки голосу, але не проти тимчасового відсторонення

 

Спеціальний антикорупційний прокурор Назар Холодницький під час візиту в Генпрокуратуру відмовився надати слідству зразки голосу. Він наполягає на зміні підслідності кримінального провадження, в рамках якого до нього застосували негласні слідчі дії.
Про це голова САП заявив після того, як вийшов з будівлі ГПУ вдень у вівторок, 4 квітня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Зразок голосу Холодницький потрібен для проведення експертизи. Це формальність, яка необхідна, щоб підтвердити ідентичність його голосу і того голосу, який зафіксований на плівках НАБУ. Без проведення такої експертизи подальші слідчі дії відносно керівника САП неможливі. Втім, ГПУ збирається взяти зразки з публічних виступів Холодницького.

Холодницький вважає, що спроба провести слідчі дії – вияв необ’єктивності слідства.

Він наголошує, що керівник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк, який веде його справу, – фігурант у трьох кримінальних провадженнях САП і НАБУ.

Відтак Назар Холодницький вимагає зміни слідчих і прокурорів департаменту, котрі розслідують це провадження. Поки це питання не буде вирішено, має намір не брати участі у слідчих діях.

Окрім того, Холодницький заявив, що на період тривання слідства буде клопотати про своє відсторонення від виконання функцій на посаді керівника САП.

При цьому голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вважає, що як процесуальний керівник у кримінальних провадженнях має право сам вирішувати, яку кількість інформації розкривати.
Про це він сказав в інтерв’ю “Українській правді”, відповідаючи на закиди директора НАБУ Артема Ситника у розголошенні таємної інформації слідства.

“Директор НАБУ не є детективом. А я не тільки керівник САП, я ще й прокурор. І в тих провадженнях, в яких мене звинувачують, що я розголошую дані слідства, я діяв як процесуальний керівник. А процесуальний керівник, за законом, сам вирішує обсяг інформації, який, кому й коли він має право розкривати”, – наголошує він.

Як повідомляла “Новинарня“, у п’ятницю, 30 березня, генпрокурор Юрій Луценко і Ситник звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з поданням про зняття Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
Ситник пояснив, що Холодницький “зливав” фігурантам кримінальних справ інформацію про заплановані обшуки.

Прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко повідомив, що Назар Холодницький був запрошений сьогодні на 10:00 на допит у якості свідка в Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури. Голова САП мав надати зразки свого голосу. Однак на допит він не з’явився – пояснив це тим, що не отримував повістку офіційно.
Згаданий департамент уже півроку розслідує кримінальну справу, у якій фігурує керівник САП, повідомив його керівник Володимир Гуцуляк.

20 березня з’ясувалося, що в кабінеті глави САП Холодницького була встановлена ​​”прослушка”. “Жучки” нібито були прикріплені до стінки акваріума. Холодницький сказав, що дізнався про це 6 березня.
Справу стосовно Холодницького веде Генпрокуратура із застосуванням обладнання НАБУ.
Холодницький застеріг, що записи, які приховано велися у його кабінеті, можуть бути використані для спекуляцій проти нього. Також він наголосив, що у відставку не піде, а його слова вирвані з контексту.

Читайте також:
“Викривлена інформація”: директор НАБУ прокоментував
“прослушку” антикорупційного прокурора

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна