Рада ухвалила закон про Антикорупційний суд конституційною більшістю. У ЧОМУ КОМПРОМІС

 

На ранковому засіданні в четвер, 7 червня, Верховна Рада ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд.

За умов підвищеної явки “за” проголосували 315 нардепів, зокрема двоє з “Опоблоку” і двоє з РПЛ.

Поправки до законопроекту №7440 – загалом 1 927 – депутати розглядали більш як два тижні.

Правовий комітет ВР узгоджував ключові правки до останнього, за присутності в залі ВР президента Петра Порошенка та прем’єра Володимира Гройсмана. Передусім ішлося про механізм утворення Громадської ради міжнародних експертів, яка визначає склад ВАКС.

Після завершення розгляду усіх правок головуючий Андрій Парубій повідомив про успішне завершення переговорів з МФВ щодо законопроекту №7440 (прийняття цього закону є умовою отрмання Україною чергового мільярдного траншу).
Раніше МВФ та міжнародні партнери України не приймали редакцію законопроекту, який пропонувала українська влада щодо Громадської ради міжнародних експертів.

“Ми змогли знайти формулу, яка повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії”, – заявив спікер.

Петро Порошенко перед голосуванням сказав, що він не має жодного сумніву у тому, що “Верховна Рада продемонструє спроможність і відповідальність у прийнятті цього Закону”.

Голова Комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич зачитав рішення Комітету щодо врахування остаточно узгоджених правок перед голосуванням за законопроект (передусім щодо Громадської ради міжнародних експертів ВАКС).

За його словами, закон передбачає, що не менше три з шести членів Ради міжнародних експертів можуть накласти вето на будь-яку кандидатуру, запропоновану до суду Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Після цього кандидатуру розглядають на спеціальному засіданні, в якому беруть участь спільно повними складами ВККС (16 членів) і Рада експертів (6).
Якщо більшість складу цього спільного засідання та мінімум половина міжнародних експертів не підтримають кандидатуру, вона припиняє участь у конкурсі на посаду в Антикорупційному суді.

Крім того, розповів Князевич, Рада експертів може ініціювати співбесіди з кандидатами на посаду судді.

Як констатував у “Фейсбуці” нардеп Мустафа Найєм, ухвалений закон передбачає, що міжнародні експерти матимуть вирішальну роль у призначенні суддів Антикорупційного суду.
За його словами, якщо в Громадській раді міжнародних експертів буде мінімум чотири з шести порядних членів, вони не пропустять до Антикорупційного суду недоброчесних суддів.

Таким чином було знайдено компроміс між західними партнерами і позицією влади України і її прибічників, які в останні тижні заявляли про “запровадження зовнішнього управління”.

На голосування було поставлено рішення Комітету, і “за” проголосували 286 нардепів.

Відтак головуючий поставив на голосування законопроект про Вищий антикорупційний суд для його прийняття у другому читанні та в цілому.

Серед 315 голосів “за” були:

  • БПП – 123 (із 136; не голосував зокрема Найєм),
  • “Народний фронт” – 70 (із 81; відсутні зокрема Поляков, Павло Пинзеник, Логвинський, Юрій Тимошенко, утримався Дейдей),
  • позафракційні – 43 (із 54; утримався Купрій, відсутній Розенблат),
  • “Опозиційний блок” – 2 (із 43; за – Рабінович, Шуфрич),
  • “Самопоміч” – 22 (із 25; проти – Журжій, не голосували – Войціцька, Сотник),
  • “Відродження” – 21 (із 24; відсутні – Бобов, Писаренко, не голосував – Зубик),
  • Радикальна партія – 2 (за – Вітко, Корчинська; проти – Мосійчук, Купрієнко),
  • “Батьківщина” – 14 (із 20; утрималися – Власенко, Ігор Луценко, Немиря; відсутні – Івченко, Тарасюк; не голосував Дубіль),
  • “Воля народу” – 18 (із 19; відсутній Богуслаєв).

Петро Порошенко назвав ухвалення закону “перемогою України” та “дуже гарним подарунком на четверту річницю його президентства”, а сам день – “історичним”.

Читайте також:
Гройсман піде у відставку, якщо не буде ухвалений закон
про Антикорупційний суд

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна