Гройсман піде у відставку, якщо не буде ухвалений закон про Антикорупційний суд

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо найближчим часом не буде ухвалений закон про створення Антикорупційного суду.

Про це він заявив сьогодні, 4 червня, на спільному брифінгу з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, повідомляє “Українська правда“.

За словами прем’єр-міністра, наразі є всі можливості для розвитку країни, щоб люди відчули розвиток економіки і покращення життя.

Проте головною умовою для цього, на думку Гройсмана, є створення Антикорупційного суду, який має відновити довіру суспільства до влади та з боку міжнародних партнерів.

“Хочу підкреслити, що ми сьогодні стоїмо перед  вибором: або подальший розвиток і вирішення багатьох проблем, які накопичились у нашій державі, або, якщо це рішення не буде ухвалене, то знову ж таки – дестабілізація”, – заявив Гройсман.

“Я як прем’єр-міністр України прийняв для себе рішення: якщо цей суд, справедливий, незалежний не буде утворений, я складу з себе повноваження прем’єр-міністра України і подам у відставку”, – додав він.

Очільник Кабміну додав, що протягом дня буде спілкуватися з головами фракцій та депутатами щодо ухвалення цього закону.

У свою чергу голова ВР Парубій повідомив, що зробить усе можливе, щоб уже в найближчий четвер рішення про створення Антикорупційного суду було ухвалене парламентом.

Натомість голова фракції “Блок Петра Порошенка” Артур Герасимов, коментуючи журналістам заяву Гройсмана, зауважив, що питання створення Антикорупційного суду не входить у зону відповідальності Кабінету міністрів України.

“Коли ми говоримо про співробітництво і про узгодження з нашими міжнародними партнерами, то у кожного є своя сфера відповідальності”, – сказав голова фракції.

За його словами, президент Петро Порошенко вніс проект закону про створення Антикорупційного суду до Верховної Ради, а парламент уже ухвалив його у першому читанні і відповідальність депутатів – завершити антикорупційну реформу.

“Відповідальність Кабінету міністрів, наскільки я розумію, це питання тарифів, які зараз обговорюються між міжнародними партнерами та урядом. Моя власна думка, що кожен має нести відповідальність за свою сферу. І кожен має нести відповідальність за зрив домовленостей у своїй сфері”, – сказав голова фракції БПП.

Він також наголосив, що в четвер парламент проголосує законопроект про Антикорупційний суд, оскільки це його задача, і побажав Кабінету міністрів успішно завершити переговори з Міжнародним валютним фондом, що є його задачею.

Як писала “Новинарня“, 21 травня комітет Верховної Ради з питань правової політики затвердив законопроект про створення Антикорупційного суду для передачі його до розгляду в другому читанні.

Водночас комітет не визначився щодо двох положень законопроекту, у тому числі щодо ключового з них – права вето міжнародних експертів щодо кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

24 травня парламент не зміг ухвалити закон про Антикорупційний суд.

Раніше прем’єр-міністр Гройсман заявив, що Верховна Рада має ухвалити закон про створення такого суду до 1 червня.

Президент Порошенко висловлював упевненість, що Антикорупційний суд буде створено в першій половині 2018 року, “можливо, вже у травні”.

22 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко вніс до парламенту проект закону про Вищий антикорупційний суд (№7440). Також глава держави зареєстрував у Верховній Раді проект закону про внесення змін до закону “Про судоустрій і статус суддів” у зв’язку з прийняттям закону “Про Вищий антикорупційний суд”. Обидва законопроекти визначено як невідкладні.

Загалом у ВР було зареєстровано п’ять проектів законів про Вищий антикорупційний суд (№7440, 7440-1, 7440-2, 7440-3, 7440-4) та два про внесення змін до закону “Про судоустрій і статус суддів” у зв’язку з прийняттям закону про Вищий антикорупційний суд (№7441, 7441-1).

Створення такого суду від Києва вимагають західні партнери та міжнародні кредитори.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.