Суд на два місяці подовжив запобіжний захід ватажку “тітушок” Крисіну

 

Дарницький районний суд Києва продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 13 вересня Юрію Крисіну та Сергію Чемесу, обвинувачуваним у викраденні людини та перешкоджанні мирним акціям.

Відповідну ухвалу сьогодні, 16 липня, оголосила суддя Любов Леонтюк, задовольнивши клопотання прокурорів про подовження запобіжного заходу для обох обвинувачуваних, пише УНІАН.

На сьогоднішньому засіданні суду прокурор Олексій Донський продовжив зачитувати обвинувальний акт у справі Крисіна та Чемеса – 55 сторінок уже зачитано, залишилося лише 6.

Як розповів Донський журналістам по завершенні засідання, після того як суд завершить заслуховувати обвинувальний акт, буде визначено порядок дослідження доказів. Прокурор також додав, що з боку обвинувачення є 20 свідків, яких прокурори планують заслухати у суді.

Донський не став прогнозувати, чи встигне суддя Леонтюк розглянути цю справу до вересня, коли вона змушена буде припинити розгляд усії справ у зв’язку з настанням пенсійного віку.

У разі, якщо з тих чи інших причин суддя припиняє розгляд справи, справа передається іншому судді, який заново починає судове слідство з підготовчого засідання.

Як написала у “Фейсбуці” присутня на засіданні Світлана Кирилаш, вдова вбитого “тітушками” Крисіна у січні 2014 року журналіста В’ячеслава Веремія, Крисін на суд поводився неспокійно.

Зокрема, “волав, що в обвинувальному акті «брєд»”, а потім “почав верещати, що йому вже все одно, чи продовжать йому тримання під вартою, бо тут уже все вирішено і «ко мне приходил человек от вашего, ваша честь, мужа»”.

А потім заявив, що “вже ж дали 5 років, що ви ще хочете”.

Наступне засідання у справі Крисіна та Чемеса розпочнеться 20 липня об 11:30.

Дарницький райсуд Києва розглядає справу проти Крисіна та Чемеса за трьома епізодами. За даними слідчих, у січні 2014 року біля станції метро “Петрівка” “тітушки” викрали Владислава Іваненка, вивезли в лісосмугу у свій наметовий табір біля станції метро “Бориспільська” та катували, вимагаючи під відеозапис надати певну інформацію.
Крисіну і Чемесу інкримінується залучення осіб до охорони табору “тітушок” та надання вказівок про вчинення протиправних дій стосовно потерпілого Іваненка.

За другим епізодом справи Крисін і Чемес виступають як організатори “тітушок”, які 18 лютого 2014 року, за декілька годин до нападу на журналіста Веремія, кидали вибухівку на барикади майданівців на вулиці Прорізній у Києві. Також за даним епізодом Крисіну і Чемесу інкримінується протидія учасникам акцій протесту, оскільки вони поставили підлеглим “тітушкам” завдання не випускати та не впускати активістів з/на Майдан Незалежності шляхом застосування до них насильства.

За третім епізодом справи – про вбивство Веремія – обвинувачується лише Чемес, оскільки Крисіну уже винесено вирок у відповідному провадженні.

Як повідомляла “Новинарня“, у справі про вбивство журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності 22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва засудив уродженця Горлівки Юрія Крисіна до 4 років позбавлення волі умовно (ч. 4 ст. 296 ККУ).
Крисіна називають організатором “тітушок”, які за гроші переслідували й били майданівців на початку 2014 року. Докази вказують на те, що Крисін виконував доручення керівників МВС, отримував звідти зброю для розправ над майданівцями тощо.

Суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Лінник заявив, що призначив умовне  покарання  Крисіну, підозрюваному у причетності до вбивства Веремія, бо діяв у межах пред’явленого обвинувачення.
Відтак Генеральна прокуратура України просить ухвалити новий вирок – у вигляді 6 років позбавлення волі.

Журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року. За версією слідства, безпосереднє вбивство журналіста здійснив житель Горлівки Джалал Алієв.

М’який вирок Крисіну, який організовував “тітушок” і для інших правопорушень (зокрема під прикриттям МВС) у грудні 2017 року спричинив протести громадськості.

Одним із його високих покровителів називають голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка.

Під тиском громадськості Апеляційний суд Києва 13 червня частково задовольнив скарги щодо вироку суду першої інстанції у справі вбивства Веремія. Юрія Крисіна було засуджено до 5 років реального ув’язнення.  Він заявив у залі суду заявив, що повністю визнає свою провину.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна