Домагой Віда: “Це була помилка. Ще раз вибачаюся перед росіянами”

 

Колишній захисник київського “Динамо”, гравець збірної Хорватії Домагой Віда був освистаний російськими вболівальниками у півфінальному матчі Англія-Хорватія та після гри на камеру вибачився перед росіянами за те, що раніше записав відео зі словами “Слава Україні!”

В ефірі каналу “Росія 24”, на запитання, чи не бентежить його свист на трибунах, Віда відповів: “Ні. Я знаю, що зробив помилку”.

“Я хочу ще раз вибачитися перед російськими… людьми. Думав про це… Вибачте, це життя. Треба вчитися на помилках”, – зазначив футболіст.

Увечері в середу, 11 липня, збірна Хорватії перемогла в додатковий час команду Англії (2:1) та вперше в історії вийшла до фіналу чемпіонату світу з футболу. У фіналі в Москві 15 червня хорвати зіграють із французами.

Читайте також:
“Як зустріч однокласників”. Через санкції проти хорватів
сотні тисяч українських ФБ-користувачів знищили рейтинг ФІФА

“Доказ, що світом править слово”,
– Забужко про скандал із гаслом “Слава Україні!” на ЧС

“ФІФА, яка прогнулася перед Росією – це відображення сучасної Європи”

Як повідомляла “Новинарня“, 7 липня  Хорватія вибила Росію із плей-оф ЧС-2018. У чвертьфінальному матчі в Сочі хорвати перемогли в серії пенальті – 4:3 (основний час і додатковий час – 2:2).

Захисник Домагой Віда, який виступав за київське “Динамо” в 2013-2017 роках, а зараз грає в “Бешикташі”, забив другий гол хорватів та післяматчевий 11-метровий.

Після виграшу Віда і колишній хавбек “Динамо” (Київ), а зараз скаут київського клубу Огнен Вукоєвич записали відео зі словами: “Слава Україні! Ця перемога за “Динамо” й Україну. Хорватіє, вперед”.

Така заява обурила росіян. Британський таблоїд The Sun (Англія – наступний суперник Хорватії) написав, нібито ФІФА може дискваліфікувати Віду за політичні гасла.

За даними Washington Post, спершу ФІФА винесла Віді попередження. Згодом ЗМІ повідомили, що Огнена Вукоєвича ФІФА оштрафувала на 15 тис. швейцарських франків.

Федерація футболу Хорватії звільнила Вукоєвича з посади помічника головного тренера національної збірної.

У коментарі ЗМІ Домагой Віда сказав, що його вигук був “жартом”, а згодом заявив також, що його слова були “подякою українцям за підтримку” збірної Хорватії.
Вукоєвич також вибачився за ролик та його наслідки.

У Федерації футболу України заявили, що направили до відповідних органів ФІФА і УЄФА листи, щоб захистити Домагоя Віду “не лише як футболіста хорватської збірної, а й, у першу чергу, людину, яка має право на свою позицію і поважає Україну”.

Президент ФФУ Андрій Павелко запропонував Вукоєвичу роботу в ФФУ та заплатити замість нього штраф, однак Огнен відмовився від такої пропозиції.

Ультрас “Динамо” подякували хорвату Віді плакатами.

У Загребі через санкції щодо Вукоєвича 10 липня хорватські фанати вийшли на протест проти своєї федерації.

У центрі Москви 11 липня хорватські вболівальники розгорнули банер зі словами “Спасибо, Россия”.

Читайте також:
“У шарфі з написом Росія…” Президент Хорватії приїхала в Сочі на футбол

Макрон відвідає фінал ЧС-2018 у Москві й зустрінеться з Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна