За “Славу Україні”: Вукоєвича відрахували зі штабу збірної Хорватії

 

Колишній футболіст київського “Динамо”, а нині скаут клубу Огнен Вукоєвич відрахований із делегації збірної Хорватії на чемпіонаті світу 2018 року в Росії.

Селекціонер “біло-синіх” звільнений від обов’язків одного з помічників наставника національної команди Златко Далича після скандалу, що здійнявся у зв’язку з відео, на якому Вукоєвич і захисник хорватів Домагой Віда присвятили чвертьфінальну перемогу над Росією Україні.

Як сказано в заяві Хорватського футбольного союзу (HNS) від 9 липні, акредитація Вукоєвича була відкликана.

Федерація футболу Хорватії “вибачилась перед російською громадськістю за дії члена делегації”.

Цього ж дня прес-служба ХНС поширила заяву Огнена Вукоєваича, в якій сказано: “Я розумію і поважаю рішення Хорватського футбольного союзу і не хочу бути тягарем для команди перед найважливішим півфінальним матчем.
У моїх словах не було ніякого політичного підґрунтя. Я тільки хотів висловити підтримку друзям з “Динамо” і подякувати клубу за те, що дозволив мені працювати на чемпіонаті світу. Водночас я розумію, що мої слова можна інтерпретувати по-різному.
Я хочу перепросити в російської громадськості, якщо мої слова її якось зачепили. Я пишаюся тим, чого досягла збірна Хорватія на цьому ЧС, і підтримуватиму хлопців у матчах, що залишилися. Я буду для них найпалкішим уболівальником до кінця”.

Читайте також:
“Доказ, що світом править слово”,
– Забужко про скандал із гаслом “Слава Україні!” на ЧС

Як повідомляла “Новинарня“, 7 липня  Хорватія вибила Росію із плей-оф ЧС-2018. У Сочі хорвати перемогли в серії пенальті – 4:3 (основний час і додатковий час – 2:2).
Захисник Домагой Віда, який виступав за київське “Динамо” в 2013-2017 роках, а зараз грає в “Бешикташі”, забив другий гол хорватів та післяматчевий 11-метровий.

Після виграшу Віда і колишній хавбек “Динамо” (Київ), а зараз скаут клубу Огнен Вукоєвич записали відео зі словами: “Слава Україні! Ця перемога за “Динамо” й Україну. Хорватіє, вперед”.

Така заява обурила росіян. Британський таблоїд The Sun (Англія – наступний суперник Хорватії) написав, нібито ФІФА може дискваліфікувати Віду за політичні гасла.
За даними Washington Post, ФІФА винесла Віді формальне попередження.

У коментарі ЗМІ Домагой Віда сказав, що його вигук був “жартом”, а згодом заявив також, що його слова були “подкою українцям за підтримку” збірної Хорватії.

У Федерації футболу України заявили, що направили до відповідних органів ФІФА і УЄФА листи, щоб захистити Домагоя Віду “не лише футболіста хорватської збірної, а й, у першу чергу, людину, яка має право на свою позицію і поважає Україну”.

Раніше на ЧС-2018 ФІФА оштрафувала трьох гравців збірної Швейцарії албанського походження за жест у вигляді орла з герба Албанії під час матчі, в якому швейцарці перемогли команду Сербії.

Художник-графік Андрій Єрмоленко створив черговий плакат на тему ЧС-2018, показавши розправу Росії над хорватськими футболістами:

Читайте також:
“У шарфі з написом Росія…” Президент Хорватії приїхала в Сочі на футбол

Український художник зробив правдиві плакати до ЧС-2018 у Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна