Хорват Віда про свій вигук після виграшу в Росії: “Це подяка українцям за підтримку”

 

Федерація футболу Хорватії вказала представникам національної збірної, щоб вони “утримувалися від будь-яких заяв, які можуть бути політично інтерпретовані у майбутньому”.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті хорватської федерації.

У Федерації футболу Хорватії підкреслили, що відеозапис за участю захисника збірної Домагоя Віди та помічника тренерського штабу Огнена Вукоєвича був лише відповіддю на “численні повідомлення підтримки, отримані з України під час чемпіонату світу з футболу 2018 року”.

“Це було не політичне послання, а просто подяка за підтримку з боку України, де ми багато років грали. Ми не хотіли нікого образити. У мене багато друзів і в Україні, і в Росії, і я пишаюся цією дружбою. Мені подобається російська гостинність на ЧС-2018, і я щиро сподіваюся, що це послання не буде розтлумачене інакше, ніж просто висловлення подяки нашим друзям в Україні за їхню підтримку — не в грі з Росією, а під час усього чемпіонату”, – цитує слова Віди Хорватський футбольний союз.

 У федерації також вказали на “довгострокові дружні відносини між федераціями футболу Хорватії та Росії, які надалі будуть розвиватися”.

“Хорватська федерація футболу і збірна Хорватії з футболу повністю підтримують принципи боротьби з будь-якою формою нетерпимості у футболі і змішування політики зі спортом”, – підкреслюється в заяві.

Як повідомляла “Новинарня“, 7 липня  Хорватія вибила Росію із плей-оф ЧС-2018. У Сочі хорвати перемогли в серії пенальті – 4:3 (основний час і додатковий час – 2:2).

Захисник Домагой Віда, який виступав за київське “Динамо” в 2013-2017 роках, а зараз грає в “Бешикташі”, забив другий гол хорватів та післяматчевий 11-метровий.

Після виграшу Віда і колишній хавбек “Динамо” (Київ), а зараз скаут клубу Огнен Вукоєвич записали відео зі словами: “Слава Україні! Ця перемога за “Динамо” й Україну”.

Така заява обурила росіян. Британський таблоїд The Sun (Англія – наступний суперник Хорватії) написав, нібито ФІФА може дискваліфікувати Віду за політичні гасла.
За даними Washington Post, ФІФА винесла Віді формальне попередження.

У коментарі російським ЗМІ Домагой Віда сказав, що його вигук був “жартом”.

У Федерації футболу України заявили, що направили до відповідних органів ФІФА і УЄФА листи, щоб захистити Домагоя Віду “не лише футболіста хорватської збірної, а й, у першу чергу, людину, яка має право на свою позицію і поважає Україну”.

Раніше на ЧС-2018 ФІФА оштрафувала трьох гравців збірної Швейцарії албанського походження за жест у вигляді орла з герба Албанії під час матчі, в якому швейцарці перемогли команду Сербії.

Читайте також:
“У шарфі з написом Росія…” Президент Хорватії приїхала в Сочі на футбол

Український художник зробив правдиві плакати до ЧС-2018 у Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна