Уряд звітує про виплату 100 тис. грн. кожному екс-заручнику. Гроші дійшли не всім

 

Практично всі громадяни України, звільнені з полону ОРДЛО наприкінці 2017 року, отримали обіцяні урядом виплати в розмірі 100 тис. грн. кожному.
Про це вранці повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

“Із 74-х звільнених з полону в грудні 2017 року 71-й людині кошти компенсації в розмірі 100 000 гривень вже перераховані”, – написав Тука у “Фейсбуці”.

Учасниця переговорів щодо звільнення заручників, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, реагуючи на заяву Туки, визнала, що кошти надійшли “трохи пізніше, ніж ми всі розраховували, але важливо, що виконана ця обіцянка”.

“Дякую МінТОТ і уряду й сподіваюся, що ця виплата стане в нагоді заручникам і їх родинам й для медичної реабілітації, й для вирішення інших важливих соціальних питань… Й дякую колегам по ВР, що мою підтримали ініціативу внесення до бюджету такого рядку…” – зазначила Геращенко.

У коментарях до свого допису Георгій Тука пояснив, чому гроші отримали не всі: “У одного проблеми з паспортом, двоє не звернулись за коштами”.

При цьому, зважаючи на репліки про те, що серед звільнених з полону “ДНР/ЛНР” військових було чимало дезертирів і зрадників, заступник глави МінТОТ пояснив, що компенсації належать усім, незалежно від справ, які щодо них порушені.

“Мені відомі такі приклади, але це відповідальність і компетентність СБУ, а не моя”, – написав він.

Водночас низка опитаних “Новинарнею” екс-заречників – із числа цивільних луганців, які були ув’язнені бойовиками понад рік, а після звільнення живуть у Києві – свідчать, що кошти на рахунки їм досі не прийшли.

“Під час останнього контакту з начальником відділу соцзахисту Святошинського району мені сказали, що все добре, кошти протягом місяця надійдуть. Зайшов в акаунт банку – по нулях”, – сказав “НовинарніЕдуард Неделяєв, уже після того, як зробив свою заяву МінТОТ.

Те саме підтвердили молоді ультрас “Зорі” Владислав Овчаренко й Артем Ахмеров.

При цьому Влад Овчаренко продемонстрував скріншот із зображенням стану спеціально відкритого під виплату рахунку в “Ощаданку”, на якому 0 грн.

“Телефонували із соццентру, сказали, що гроші перерахували на банк, я ще чекаю”, – додав Овчаренко.

Ахмеров зазначив, що, ймовірно, йому для отримання коштів “потрібно донечти якийсь папірець у соцзахист”.

Георгій Тука, отримавши інформацію про те, що насправді виплати затримуються, з’ясував прізвища і прокоментував: “Уже надав запит – чекаю на відповідь від підлеглих”.

Раніше в МінТОТ нагадували, що “порядок виплати одноразової грошової допомоги особам, яких було незаконно позбавлено особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, звільненим 27 грудня 2017 р. та 24 січня 2018 р., затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 38”.
Відповідно до цього порядку, для отримання грошової допомоги необхідно у строк, що не перевищує шість місяців з дня звільнення, звернутися із заявою до структурного підрозділу з питань соцзахисту за місцем реєстрації/фактичного проживання.
До заяви додаються копія документа, що посвідчує особу, та копія довідки про ІПН.

Читайте також:
Через п’ять місяців після звільнення з ОРДЛО екс-заручникам
нарешті заплатять по 100 тисяч

Список звільнених з полону ОРДЛО. ФОТО, ІСТОРІЇ

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини. 74-та звільнена жінка вирішила залишитися в окупованому Донецьку.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Ще одного військового – Романа Савкова – обміняли 24 січня.

Читайте також:
Четверо донбасівців, звільнених з полону ОРДЛО,
не мають в Україні житла й родичів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна