Зі звільненими з полону ОРДЛО досі не бесідувала СБУ. Хоча серед них є явні сепаратисти

 

Артем Ахмеров і Влад Овчаренко. Фото: Новинарня, локація R18 Studio

З українськими цивільними, яких 27 грудня звільнили з полону бойовиків ОРДЛО, досі не проводили бесід в СБУ, хоча поміж них є явні поплічники сепаратистів.

Про це в інтерв’ю “Новинарні” заявили Владислав Овчаренко та Артем Ахмеров – українські активісти з Луганська, “ультраси” футбольного клубу “Зоря”, які були незаконно ув’язнені бойовиками “ЛНР”.

“Крім лікарів, з нами поки що говорять лише помічники співробітників адміністрації президента, які надають нам підтримку. Контррозвідка, СБУ досі з нами розмов не проводили”, – сказав Артем Ахмеров.

Вони з Овчаренком наполягають на потребі притягнути до відповідальності тих осіб, які були звільнені за обміном з ОРДЛО, а раніше працювали на сепаратистів і незаконні збройні формування.

“Знаєте, як нам образливо? Ми реально [були ув’язнені в Луганську] за діло, за Україну. А ще двоє цивільних є — один [коригувальник] давав “наводку”, через нього гинули на фронті, а інший працював на “еЛеНеРію”, крав там їхні “бабки”, допомагав “ополченцям”, одягав їх і взував, потрапив там у тюрму, але заплатив гроші і от приїхав сюди за обміном”, – розповів Влад Овчаренко, який нібито за “шпигунство” був засуджений так званим “судом ЛНР” до 17 років позбавлення волі.

“Сам факт: привозять [у Київ] “ополченців”, сепаратистів на обмін. І вони тепер ходять по “Феофанії”, наче так і треба, їдять тут державні харчі, як усі герої… Їх лікують, доглядають, постачають… Ну як так?! Це ж неправильно”, – вважає Овчаренко.

За його словами, конкретні факти співпраці з сепаратистами їм відомі щодо двхох звільнених. “А загалом серед 40 цивільних, яких сюди поміняли, я думаю, таких більше, ніж двоє”, – сказав Влад Овчаренко.

Він озвучив дані ЗМІ та соцмереж про те, що з сепаратистами співпрацював зокрема Віталій Швайко, який значиться в базі сайту “Миротворець“.

Як відомо, Віталій Юрійович Швайко в місті Лутугине (окупована територія Луганської області) в жовтні 2014 року, вже в період окупації, очолив “Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат”, який сепаратисти невдовзі проголосили своїм “державним підприємством”.

Він часто давав інтерв’ю місцевим ЗМІ про те, як відновлюється виробництво за підтримки “ЛНР” та Росії.

Як писав Site.ua, до 2011 року Віталій Швайко працював у компанії “Інвестхолдинг”, яка, за деякими даними, входила до орбіті олігарха Івана Аврамова, партнера нардепа від “Регіонів” Юрія Іванющенка “Єнакіївського”. На цій фірмі Швайко займався поставками обладнання та сировини в тому числі і на Лугутинський завод прокатних валків.

Під час його роботи на “держпідприємстві ЛНР” валки поставлялися як на територію РФ, так і, через різні посередницькі схеми, покупцям з України.
Утім у середині лютого 2017 року так зване “МДБ ЛНР” арештувало Швайка, його головбуха та головного інженера.

“Жадоба наживи і небажання ділиться прибутком, мабуть, призвели до того, що Віталій Швайко потрапив «на підвал».
Швайка звинуватили в тому, що він налагодив на базі підприємства нелегальні операції з металобрухтом, на який розбирав у тому числі і військову техніку. За версією “слідства”, металобрухт в подальшому незаконно переправляли в обхід заводської каси для продажу і в Росію, і в Україну”, – писав у Site.ua Павло Жаров.

Віталій Швайко (крайній праворуч) біля луганського СІЗО в день великого обміну 27 грудня 2017

Тоді так звана “генеральна прокуратура ЛНР” порушила проти Швайка кримінальну справу за підозрою в нанесенні “республіці” збитку на суму понад 31 мільйони рублів.

“Як потрапив Віталій Швайко до списку полонених, наразі неясно. Проте злі язики кажуть, що в цьому йому посприяв родич – [колишній народний депутат від ВО “Свобода”,] екс-міністр аграрної політики України Ігор Швайка, якому луганський сепаратист доводиться двоюрідним братом”, – пише Znaj.ua.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини. 74-та звільнена жінка вирішила залишитися в окупованому Донецьку.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.
Україна відмовилася передавати бойовикам громадян Росії та деяких інших іноземців.

Читайте також:
Четверо донбасівців, звільнених з полону ОРДЛО,
не мають в Україні житла й родичів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна