“Не всі герої”. На 14 звільнених з полону ОРДЛО військових є справи за дезертирство

 

Стосовно 14 осіб із 73 звільнених українських заручників з ОРДЛО є кримінальні справи за фактом дезертирства.

Про це повідомив помічник міністра оборони Юрій Бірюков.

“Усі служби, відомства, групи і так далі – всі були чудово обізнані про те, що в числі 73 звільняються не всі “героїчні герої”. Якщо конкретно, то 14 осіб: щодо них є кримінальні провадження за фактом самовільного залишення частин”, – написав Бірюков у “Фейсбуці” 29 грудня.

За словами Бірюкова, спочатку планувалося доставити їх окремо в аеропорт “Київ”, але через негоду той не приймав літаки.

“А потім, в тому числі і з гуманних міркувань по відношенню до родичів, було ухвалене рішення не розділяти [звільнених ] на етапі зустрічі”, – зазначив помічник міністра, який також є позаштатним радником президента.

Бірюков повідомив, що до остаточного рішення суду на цих 14 осіб не поширюється виплата одноразової матеріальної допомоги.

“Що найбільш парадоксальне… Півсотні засуджених відмовилися йти “на ту сторону”. А ці 14, знаючи свою перспективу, все ж приїхали”, – резюмував Бірюков.

Він додав скани дописів двох військових, які дають різко негативні характеристики двом звільненим:

 

 

Коментуючи ці повідомлення, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Георгій Тука пояснив: звільняти потрібно було в будь-якому випадку, а надалі вже застосовувати належні норми закону.

“Дуже не хотілось псувати святковий настрій країни реальністю війни. Дуже…
Але, в мережі вже побратими і командири цих військових почали розповсюджувати інформацію про “героїчні подвиги” своїх вчорашніх товаришів.
Можливо, від хвилі “перемоги” зараз підніметься хвиля “зради”: навіщо таких брали, навіщо їх визволяли…
Друзі! По-перше, вони – громадяни нашої держави. По-друге, їх очікує слідство і суд.
Тим ми і відрізняємось від ОРДЛи, що у нас панує ЗАКОН і всі громадяни мусять відповідати перед Законом”, – написав Тука в соцмережі.

“Хочу попередити псевдо-патріотів: ваша хвиля “влада_саджає_патріотів” не пройде! Надто багато реальних воїнів знають правду і не будуть мовчати. Навпаки, вони вже зараз вимагають притягнення до відповідальності цих людей.
І вони будуть притягнуті до відповідальності! Але, згідно нашого українського законодавства, а не за “законами” ОРДЛи! Їх так сами чекають родини, як і всіх інших. В разі доведення їхньої провини в суді (!), вони будуть відбувати належне покарання, а не сидіти “на підвалі”.

Цей факт свідчить лише про єдине: війна не робиться в білих рукавичках. Серед тисяч справжніх захисників, які заслуговують нашої довічної шани та поваги, є і такі, про яких йде мова: алкаші, боягузи, зрадники, мародери. Це війна, а не пригодницький кінофільм.

Про такі випадки завжди важко розповідати, бо екзальтовані дамочки і псевдо-патріоти миттєво волають про “очернение наших героев”… Ні. Це просто – правда війни!” – наголосив Тука.

“Ми зараз почали займатись тими цивільними, які були звільнені. Багато з них – мешканці тимчасово неконтрольованої території. Зрозуміло, що цим людям і податись нема куди.
Переконаний: держава ЗОБОВ’ЯЗАНА зробити все можливе, аби надати цим людям шанс повернутись до мирного цивільного життя”, – додав він.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу, із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна