Через п’ять місяців після звільнення з ОРДЛО екс-заручникам нарешті заплатять по 100 тисяч

 

Українським заручникам, яких було звільнено з ОРДЛО 27 грудня 2017-го та 24 січня 2018 року, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 100 тис. гривень.
Про це в п’ятницю, 11 травня, повідомила прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

“Нарешті. Я дуже рада цій новині! Хочеться вибачитися перед звільненими, що урядові бюрократичні процедури затягнулися на кілька місяців. Важливо, що ця ініціатива й обіцянка буде, нарешті, виконана”, – прокоментувала повідомлення перший віце-спікер ВР, уповноважена президента з питань урегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко.

Водночас один зі звільнених 27 грудня заручник – луганський “ультрас” Артем Ахмеров – у коментарі “Новинарні” в суботу зазначив, що обіцяні кошти вони ще не отримали.

“Подали заяви, всі копії документів. Тепер потрібно буде зателефонувати, дізнатися, чи отримали вони списки від МінТОТ, і чи надав соцзахист списки поданх заяв”, – сказав Ахмеров.

У МінТОТ нагадали, що “порядок виплати одноразової грошової допомоги особам, яких було незаконно позбавлено особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, звільненим 27 грудня 2017 р. та 24 січня 2018 р., затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2018 р. № 38”.

Відповідно до цього порядку, для отримання грошової допомоги необхідно у строк, що не перевищує шість місяців з дня звільнення, звернутися із заявою до структурного підрозділу з питань соцзахисту за місцем реєстрації/фактичного проживання.

До заяви додаються копія документа, що посвідчує особу, та копія довідки про ІПН.

Читайте також:
Звільненим з полону виплатять по 100 тис. грн., – Мінсоц

Зі звільненими з полону ОРДЛО досі не бесідувала СБУ.
Хоча серед них є явні сепаратисти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна