Відбулася історична зустріч президента США й лідера Північної Кореї. ОНОВЛЕНО

У Сінгапурі у вівторок, 12 червня, відбулася перша в історії зустріч чинного президента США з лідером комуністичної Північної Кореї. Основною темою саміту було ядерне роззброєння КНДР.

ОНОВЛЕНО
За підсумками саміту було підписано угоду, згідно з якою президент США зобов’язався забезпечити гарантії безпеки КНДР в обмін на повну денуклеаризацію Північної Кореї.

Нагадаємо, подібні зобов’язання лідер КНДР вже брав на себе в переговорах із Південною Кореєю. Як відомо, наприкінці травня Пхеньян ліквідував свій полігон для ядерних випробувань.

Угода за підписами президента США Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина

ВВС також наводить чотири ключові пункти з цього документа:

– Сполучені Штати та КНДР зобов’язуються встановити нові двосторонні відносини відповідно до бажання народів обох країн досягти миру та процвітання.

– Сполучені Штати та КНДР об’єднають свої зусилля задля створення тривалого та стабільного мирного режиму на Корейському півострові.

– Знову підтверджуючи Декларацію від 27 квітня 2018 року, підписану у Панмунджоні [між лідерами КНДР та Південної Кореї], КНДР зобов’язується докласти зусиль для повної денуклеаризації Корейського півострова.

– Сполучені Штати та КНДР зобов’язуються проводити роботи з пошуку останків військовополонених, включаючи негайну репатріацію тих, кого вже ідентифікували.

“Президент Трамп зобов’язався забезпечити гарантії безпеки КНДР, а голова Кім Чен Ин підтвердив свою тверду і непохитну прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова”, – йдеться у документі.

Саміт проходив у п’ятизірковому готелі Capella на курортному острові Сентоза. Перед його початком Кім Чен Ин та Дональд Трамп обмінялися історичним рукостисканням, передає ВВС.

Трамп сказав, що сподівається на успіх переговорів та не сумнівається, що відносини Вашингтона із Пхеньяном будуть “приголомшливими”.
Кім Чен Ин додав, що довелося подолати чимало перешкод, аби зустріч відбулася.

Відео:

Близько 50 хвилин лідери США і КНДР розмовляли сам на сам, за присутності лише перекладачів, після чого до них приєдналися радники і високопоставлені учасники обох делегацій: з боку США – держсекретар Майк Помпео, радник із національної безпеки Джон Болтон, глава апарату Білого дому Джон Келлі, а з боку КНДР – заступник голови Трудової партії Кореї (ТПК) Кім Ен Чхоль, міністр закордонних справ КНДР Лі Ен Хо, заступник голови ЦК ТПК Лі Су Ен.

Після закінчення перемовин у розширеному складі Трамп і Кім Чен Ин ще раз потиснули один одному руки.
Офіційної заяви за підсумками зустрічі не було.

Фото: Reuters

Також Трамп наразі не написав жодного “твіту” після переговорів.

При цьому президент США інформував у соцмережі, що в його радника з економічних питань Лоуренса Кудлоу стався серцевий напад.

“У нашого великого Ларрі Кудлоу, який так старанно працює над торгівлею та економікою, щойно стався серцевий напад”, – написав Трамп, уточнивши, що наразі Кудлоу перебуває у медичному центрі Уолтера Ріда.

Згодом Reuters поширив фото зі спільної прогулянки Трампа з Кімом та заяву глави Білого дому про те, що результати зустрічі “кращі, ніж будь-хто очікував”.

ОНОВЛЕНО

За підсумками саміту в готелі “Капела” було підписано двосторонню угоду про денуклеаризацію КНДР в обмін на гарантії безпеки з боку США.

По завершенні переговорів Трамп заявив, що має намір і надалі проводити зустрічі з Кім Чен Ином і готовий запросити його до Білого дому, повідомляє Reuters.

Трамп також заявив, що це був “приголомшливий день”. “Ми багато дізналися про один одного та про наші країни”, – сказав він.

Президент США також охарактеризував Кім Чен Ина: “Він дуже талановитий чоловік, і він дуже любить свою країну“.

“Ми розробили дуже особливий зв’язок, всі наші відносини з Північною Кореєю тепер будуть сильно відрізнятися від минулих“, – запевнив Трамп.

Лідер КНДР, у свою чергу, назвав саміт з президентом США “історичним” і заявив про серйозні зміни в майбутньому.

“Ми вирішили залишити минуле позаду. Світ побачить серйозні зміни“, – сказав Кім Чен Ин.

Як зауважують світові інформагенції, під час саміту з президентом США лідер КНДР лише привітався англійською, а далі спілкувався виключно рідною мовою (через перекладача).
Хоча відомо, що Кім Чен Ин отримав західну освіту, навчався у Швейцарії й добре говорить англійською.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні саміту в Сінгапурі президент США заявляв: “Я з нетерпінням чекаю зустрічі з ним і відчуваю, що ця унікальна можливість не буде змарнована!.. Я відчуваю, що Кім Чен Ин хоче зробити щось чудове для своїх людей, і він має таку можливість, проте більше він не матиме такої нагоди”.

Основна увага на зустрічі мала бути присвячена денуклеаризації Корейського півострова.

Раніше у Північній Кореї з підготовчими переговорами двічі побував нинішній держсекретар США Майк Помпео.

Контакти керівництва Сполучених Штатів із лідером КНДР несподівано почалися – при посередництві Китаю – після тривалої ескалації напруження, пов’язаної з випробуваннями Пхеньяном ядерної зброї.
Після того у травні Північна Корея ліквідувала свій ядерний полігон та звільнила трьох ув’язнених громадян США.

Читайте також:
Трамп прибув на зустріч з Ином: “одиночний постріл має бути успішним”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна