Земан розповів, як у Чехії робили отруту типу “Новачок”

 

Чеський президент Мілош Земан заявив, що в його країні вироблявся нервово-паралітичний газ A-230, який належить до категорії отрут “Новачок”.
Про це у четвер, 3 травня, він розповів в ефірі чеського телеканалу Barrandov, передає DW.

Посилаючись на дані з доповіді чеської Служби безпеки та інформації (СБІ), Мілош Земан повідомив, що експеримент проводився в листопаді 2017 року військовому інституті у Брно. Нервово-паралітичну речовину було вироблено в невеликій кількості, а після тестування було знищено, процитував документ чеський президент.

Водночас, за оцінкою Земана, екс-полковника ГРУ, подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли речовиною з іншою позначкою, а саме A-234.

17 березня офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова назвала “найбільш ймовірними” джерелами походження “Новачка” Велику Британію, Словаччину, Чехію та Швецію.

Міністр оборони Чехії Карла Шлехтова тоді заявила, що її країна не причетна до створення отруйної речовини групи “Новачок”, а подібні заяви абсурдні.

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Чехії Андрей Бабіш такод назвав звинувачення Росії брехнею, а Чеська Республіка в березні приєдналася до масової висилки російських дипломатів через інцидент зі Скрипалями, відмовивши в роботі на території Чехії трьом російським дипломатам.

26 березня Мілош Земан доручив контррозвідці перевірити версію про можливе виробництво у країні таких речовин.

Читайте також:
ОЗХЗ підтвердила, що Скрипалів отруїли “Новачком”.
Джонсон вимагає відповіді РФ

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ – подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

Як відомо, раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

За висновком британців, речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів Російської Федерації. Майже три десятки країн світу, зокрема й Українаприєдналися до цієї акції.

29 березня Кремль оголосив, що вживає “дзеркальних” заходів, висилаючи рівну кількість американських дипломатів і закриваючи консульство США в Санкт-Петербурзі.

6 квітня ЗМІ повідомили, що отруєні в Солсбері Скрипалі вже не в критичному стані. 10 квітня Юлія Скрипаль виписалася з лікарні.

6 квітня Сполучені Штати запровадили пакет жорстких санкцій щодо найбільших російських бізнесменів-мільярдерів, які є опорою Кремля.

Читайте також:
Через американські санкції олігархи РФ втратили $12 млрд. за день

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна