Пентагон і CNN оприлюднили подробиці й наслідки ударів США в Сирії. ФОТО

 

Міністерство оборони Сполучених Штатів повідомило про деталі ударів по об’єктах у Сирії у відповідь на ймовірне застосування сирійськими військами хімічної зброї проти цивільного населення у місті Дума.
Подробиці операції оприлюднив генерал-лейтенант сухопутних військ США Кеннет Маккензі на брифінгу, повідомляє сайт Пентагону.

“Продемонструвавши потужну єдність союзників, ми випустили 105 ракет по трьох цілях. Це істотно вплине на здатність сирійського режиму розробляти, зберігати та застосовувати хімічну зброю у майбутньому”, – заявив Маккензі.

Зокрема, по дослідницькому центру Баржа (Barzah center) поблизу Дамаска було випущено 76 ракет, з яких 57 крилатих ракет наземного базування “Томагавк” та 19 крилатих ракет класу “повітря-земля” JASSM.

За словами Маккензі, за попередніми даними, цей об’єкт було знищено.

Також у Дамаску зруйновано ще три будівлі.

Крім того, ще 22 ракети було випущено по сховищу хімічної зброї в Хім Шіншар, що розташовувалося на захід від міста Хомс. Маккензі уточнив, що по цьому об’єкту удари завдали війська усіх трьох країн – США, Великої Британії та Франції.

Ще 7 ракет “Скаут” було випущено по бункеру з хімічною зброєю в Хім Шіншар. За попередніми оцінками, ракети зруйнували цей бункер.

Uенерал повідомив, що ракети було запущено з військово-повітряних і військово-морських платформ Британії, Франції та США у Червоному морі, північної частини Арабської затоки та зі східної частини Середземного моря, а також із бомбардувальників.

“Ми переконані, що всі наші ракети досягли своїх цілей. Наприкінці нашої місії зі здійснення ударів усі наші літаки повернули на свої бази”, – сказав він.

Кеннет Маккензі також зазначив, що сирійські війська випустили у відповідь понад 40 ракет класу “повітря-земля”, однак більшість із них були запущені після останнього удару союзників.

Супутникові знімки з місць завдання ракетних ударів, надані компаніями DigitalGlobe і Planet.com, опублікувало CNN.
Знімки демонструють, наскільки серйозний збиток понесли об’єкти, ймовірно причетні до сирійської програмі створення хімічної зброї.

Сирійське державне ТБ раніше заявляло, нібито ракети, націлені на цілі в районі Хомса, були успішно перехоплені і не завдали шкоди.

Натомість знімки DigitalGlobe вказують, що два об’єкти у Хомсі зазнали серйозної шкоди (перші знімки зроблені до удару, другі – після):

Нові знімки Planet.com демонструють, що будівлі Barzah center біля Дамаска також були знищені:

Читайте також:
США попередили Москву про нові санкції – тепер за підтримку Асада

Як інформувала “Новинарня“, США, Велика Британія та Франція в ніч на 14 квітня завдали понад сотню ракетних ударів по військових об’єктах у Сирії, які пов’язують із зберіганням та виготовленням хімічної зброї.
За даними сирійського державного телебачення, внаслідок цих атак зазнали поранень троє цивільних осіб.

Президент РФ Володимир Путін звинуватив США у посиленні гуманітарної катастрофи в Сирії. Він скликав екстрене засідання Радбезу ООН “для обговорення агресивних дій США та їх союзників”, однак російський проект резолюції РБ було заблоковано.

Читайте також:
ЄС і Німеччина стали на бік США в ударах по Сирії

Порошенко й Турчинов прокоментували ракетні удари Заходу по Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна