США, Британія і Франція завдали понад сотню ракетних ударів по Сирії. ПОДРОБИЦІ

оновлено

США, Велика Британія та Франція в ніч на 14 квітня завдали точкових ракетних ударів по військових об’єктах у Сирії, які пов’язують із хімічною зброєю.

Про це заявив президент США Дональд Трамп у зверненні до американців, повідомляє CNN.

“…Проводиться комбінована операція із збройними силами Франції та Сполученого Королівства”, – сказав Трамп.

Генерал Джозеф Данфорд на брифінгу у Пентагоні назвав три цілі, по яких завдали авіаудари:

  • науково-дослідний комплекс у Дамаску, який пов’язують із виробництвом хімічної та біологічної зброї;
  • склад для зберігання хімічної зброї на захід від міста Хомс;
  • місце зберігання хімічного зброї та важливий командний пункт поблизу Хомса.

Крилаті ракети “Томагавк” було випущено з американських есмінців USS Laboon, USS Monterey, USS Higgins, субмарина USS John Warner; також ракети запускали французькі літаки Rafale, британські Tornados, американський стратегічний бомбардувальник B1 та французький військовий корабель.
Зокрема, ЗМІ повідомляють, що американці застосували 19 високоточних крилатих ракет AGM-158 JASSM класу “повітря-поверхня”.

Більш ніж 100 ракетами союзники знищили три основні сирійські об’єкти хімічної зброї, повідомив міністр оборони США Джеймс Меттіс, якого цитує Reuters.

Меттіс назвав цю атаку “одноразовою”, однак Трамп висловився про ймовірність подальших ударів, якщо уряд Асада знову використає хімзброю, зазначає агенція.

Ракета над Дамаском. Фото: Reuters

За словами Трампа, три союзники “протиставили свою праведну владу варварству та жорстокості”, маючи на увазі хімічну атаку сирійських урядових військ минулого тижня на місто Дума, контрольоване повстанцями.

Білий дім у повідомленні після удару в Сирії звинуватив у застосуванні хімзброї також Росію, нагадавши про інцидент з отруєнням Скрипалів у Солсбері.

“Росія не тільки допомогла режиму Асада уникнути відповідальності за застосування хімічної зброї, а й 4 березня 2018 року Росія застосувала нервово-паралітичну речовину, намагаючись скоїти вбивство у Великій Британії”, – йдеться в заяві адміністрації Трампа.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей назвала удар “обмеженим і точковим” та зазначила, що вона санкціонувала британську акцію в Сирії після того, як розвідка визначила, що сирійський лідер Башар аль-Асад був відповідальним за напад із застосуванням хімічної зброї в Думі минулої суботи.

Британське міністерство оборони заявило, що приєдналося до союзників для “точного удару по сирійських об’єктах, пов’язаних із використанням хімічної зброї сирійським режимом проти власних людей”.

З боку Британії в операції були задіяні чотири літаки Tornado GR4, які випустили ракети Storm Shadow по військовому об’єкту приблизно за 15 км на захід від Хомса.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що “червона лінія, встановлена ​​Францією в травні 2017 року, була перетнута” режимом Асада.

“Отже, я наказав французьким збройним силам втрутитися в рамках міжнародної операції в коаліції зі Сполученими Штатами Америки та Сполученим Королівством, спрямованої проти таємного хімічного арсеналу сирійського режиму”, – сказав він.

Адміністрація французького президента розмістила у “Твіттері” відеоролик, на якому видно, як французькі літаки вилітають на завдання, щоб завдати ударів по об’єктах, розташованих у 5 км на захід від Хомса.

Москва заявила, нібито сирійські ППО перехопили 71 крилату ракету, випущену по Сирії.
Про це сказав начальник головного оперативного управління генштабу ЗС Росії генерал-полковник Сергій Рудськой.

“Перехоплена 71 крилата ракета. У відбитті ракетного удару були задіяні сирійські засоби ППО, С-125, С-200, “Бук”, “Квадрат” і “Оса”. Це свідчить про високу ефективність комплектів, що стоять на озброєнні Сирії, і високою виучкою військовослужбовців , підготовлених нашими фахівцями”, – сказав Рудськой на брифінгу, передає РІА “Новости”.

Росія скликає Раду Безпеки ООН приводу атаки на Сирію. Про це йдеться в заяві президента РФ Володимира Путіна, поширеній його прес-службою.

Кремль заявив, що “без санкції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, на порушення Статуту ООН, норм і принципів міжнародного права здійснено акт агресії проти суверенної держави, яка знаходиться на передньому краї боротьби з тероризмом”.

За словами Путіна, знову, як і рік тому, коли США атакували в Сирії авіабазу “Шайрат”, “як привід використано інсценування застосування отруйних речовин проти цивільного населення”.

Путін стверджує, що російські військові експерти, побувавши на місці “удаваного інциденту” в Думі після переходу міста під контроль асадитів і військової поліції РФ, не виявили слідів застосування хлору або іншої отруйної речовини. Також Путін заявив, що організація із заборони хімічної зброї направила до Сирії своїх фахівців для з’ясування всіх обставин.
“Але група західних країн цим цинічно знехтувала, здійснивши військову акцію, не дочекавшись результатів розслідування”, – додав він.

Путін переконаний, що “своїми діями США ще більше посилюють гуманітарну катастрофу в Сирії”, і нинішня ескалація ситуації навколо Сирії чинить руйнівну дію на всю систему міжнародних відносин.

Глава Кремля вважає, що “історія розставить все по своїх місцях, і вона вже поклала на Вашингтон важку відповідальність за криваву розправу з Югославією, Іраком, Лівією”.

Світові агенції вказують на те, що удари західних союзників не мали ціллю уряд Сирії.

Також повідомляють про 9-секундне відео, поширене вранці 14 квітня офіційним Дамаском, яке показує президента Башара Асада, що йде на роботу в офіс нібито саме цього дня.
(Раніше ЗМІ повідомляли, що Асад через удар США може втекти до Ірану).

Прес-служба адміністрації президента САР підписала відео: “Ранок стійкості”.

Як відомо, цього удару західні союзники завдали у відповідь на хімічну атаку уряду Сирії по контрольованому повстанцями місту Дума в Східній Гуті 7 квітня.
Раніше російська сторона заявляла, що збиватиме американські ракети, випущені по Сирії.
При цьому РФ заблокувала в РБ ООН прийняття американського проекту резолюції щодо ситуації в Сирії.

Уранці 14 квітня в Москві пояснили, чому не відповідали на удари в Сирії: бо жодна з крилатих ракет, які випустили США і їх союзники, не влучила в зону відповідальності сил протиповітряної оборони РФ.

“Жодна з випущених США і їхніми союзниками крилатих ракет в зону відповідальності підрозділів російських ППО, що прикривають об’єкти в Тартусі і Хмеймімі, не входила”, – заявили в міноборони Росії, повідомляє “Інтерфакс”.

У відомстві зазначили, що під удари США військові та цивільні об’єкти Сирійської Арабської Республіки.

Читайте також:
“Готуйся, Росіє!” Трамп пообіцяв ракетний удар США по Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна