Авіаудар США по Сирії: останні приготування

оновлено

Наслідки хімічної атаки в Думі

Світові ЗМІ передчувають імовірний авіаудар США і союзників по військах президента Сирії Асада у відповідь на ймовірну хімічну атаку асадитів у контрольованому повстанцями місті Дума.

Європейська організація з безпеки повітряної навігації (“Євроконтроль”) попередила авіакомпанії у зв’язку з ризиком можливих авіаційних і ракетних ударів по Сирії протягом 72 годин.

Як повідомляє Reuters 11 квітня, “Євроконтроль” зазначив, що в цей період можливе використання ракет класу “повітря-земля” та/або крилатих ракет, а також ймовірні збої в роботі радіонавігаційного обладнання.

“Необхідно приділяти особливу увагу плануванню льотних операцій в районі Східного Середземномор’я/Нікосії”, – йдеться в повідомленні.

Reuters зазначає, що попередження “Євроконтролю” засноване на документі Європейського агентства з безпеки польотів (EASA).

Постійний представник Сполучених Штатів Ніккі Хейлі на засіданні Радбезу ООН заявила, що США дадуть відповідь на хімічну атаку в Сирії незалежно від того, чи прийме Рада Безпеки ООН резолюцію, чи ні.
Як відомо, Росія традиційно заблокувала ухвалення Радбезом американського проекту щодо Сирії.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у вівторок, 10 квітня, заявила президенту США Дональду Трампу, що Лондону необхідно отримати більше доказів стосовно хімічної атаки режиму Асада, аби приєднатися до удару по Сирії.
Про це повідомляє The Times.

За даними видання, Мей відмовилася від швидкого реагування у той час, як інспектори Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) готуються відвідати передмістя Дамаска, де від ймовірної хімічної атаки цими вихідними загинули десятки людей.

Тереза Мей напередодні провела засідання ради національної безпеки в Лондоні і вперше поспілкувалась з Трампом та президентом Франції Макроном з моменту хіматаки в Сирії.

Видання зазначає, що Дональд Трамп не просив її приєднатися до військових дій. В офісі британської прем’єрки за підсумками телефонної розмови з Трампом повідомили, що міжнародне співтовариство “має відповісти”.

Уже в середу, 11 квітня, в сирійській Латакії, де розташована авіабаза ЗС Росії, були помічені російські бомбардувальники Су-34. Про це в Telegram повідомляє канал Warjournal.
“У небі Латакії, де розташована російська авіабаза Хмеймім, помічені Су-34 з підвішеними протикорабельними ракетами Х-35У”, – йдеться в повідомленні з відповідним фото.

Як повідомляла “Новинарня“, за даними Сирійської групи допомоги, в суботу, 7 квітня, внаслідок імовірної хімічної атаки на місто Дума в районі Східної Гути, який контролює сирійська опозиція, загинули щонайменше 60 людей і більше тисячі отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, і повідомили про запах газу хлорину.
Уряд Башара Асада та його союзник Росія заявляють про те, що хіматаки не було як такої.

У понеділок, 9 квітня, ВПС Ізраїлю завдали з території Лівану удару по сирійській авіабазі Тіфор недалеко від міста Хомс. За даними ЗМІ, через це загинуло 14 офіцерів і солдатів сирійської армії.

При цьому сирійська система ППО відбила п’ять із восьми ракет, випущених чотирма ізраїльськими літаками по військовій базі Тіфор. Це означає, що армія Асада отримала від свого російського союзника просунуті ракети-перехоплювачі.
Очікується, що РФ надасть підтримку Дамаску і під час імовірного наступного удару по силах Асада.

Володимир Путін і президент Сирії Башар Асад. Фото: РІА “Новости”

ОНОВЛЕНО. “Росія буде виконувати заяву свого президента, пов’язану з будь-якою агресією США проти Сирії, збиваючи американські ракети і завдаючи ударів по джерелах вогню”, — заявив посол Росії в Лівані Олександр Засипкін ліванському телеканалу “Аль-Манар”.
“Якщо американці вдарять – їхні ракети будуть збиті, а також джерела, з яких ці ракети будуть випущені”, – заявив російський дипломат, слова якого передає Reuters.

Чорноморський флот Росії, який базується в окупованому Криму й Севастополі, у зв’язку з подіями навколо Сирії приведений у бойову готовність. Про це повідомляє “Кримський канал” у Telegram.
Згідно до інформації, що надійшла, зранку в штабі ЧФ перебуває все командування частин.

“Триває екстрений селектор з Міноборони. Кажуть, ЧФ переведений в бойову готовність ще з середини березня. Офіційно в Середземному морі біля берегів Сирії вже знаходяться корабель “Пытливый” зі “Смерчем-2”, “Адмирал Эссен” і “Адмирал Григорович” з “Калібрами” на борту. А також великі десантні кораблі “Цезарь Куников”, “Орск” і “Минск”, – йдеться в повідомленні, яке цитує УНІАН.

Президент США Дональд Трамп пообіцяв ухвалити рішення про відповідь Америки на хіматаку в Думі протягом 24 годин. Франція може приєднатися до атаки.

“У безглуздій хімічній атаці в Сирії загинули багато людей, у тому числі жінок і дітей. Зона, де відбуваються звірства, ізольована та оточена сирійською армією, що робить її повністю відрізаною від зовнішнього світу. Президент Путін, Росія та Іран несуть відповідальність за підтримку тварини Асада. Розплата за це буде високою”, – написав американський президент у “Твіттері”.

Дональд Трамп

Трамп наголосив на необхідності негайно забезпечити доступ до постраждалих районів для медичної допомоги та розслідування подій. Він назвав ситуацію в Думі “ще однією гуманітарною катастрофою”, а президента Асада – “твариною”.

Читайте також про події квітня 2017:
Удар “томагавків” по Сирії: Трамп вийшов на стежку війни з Асадом і Путіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна