Радбез ООН: Росія заветувала проект резолюції США щодо хіматаки в Сирії

 

Росія застосувала право вето до резолюції з приводу хімічної атаки в Сирії, запропонованої США в Раді Безпеки ООН.

Як повідомляє Reuters, 10 квітня проект резолюції підтримали 12 країн, однак Росія й дружня до неї Болівія виступили проти, Китай утримався.
Для ухвалення резолюції потрібно мінімум 9 голосів “за” та відсутність вето від постійних членів РБ ООН (Росії, США, Китаю, Франції, Великої Британії).

“Ця резолюція є абсолютним мінімумом, який може зробити Рада Безпеки, щоб відповісти на атаку”, – заявила постійний представник США Ніккі Хейлі перед голосуванням.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя попереджав, що РФ заблокує цей варіант резолюції. “Навіть якщо припустити неймовірне і припустити, що такий проект буде прийнятий, то на формування механізму проведення перевірки буде потрібно кілька місяців”, – сказав Небензя.
“Ви не хочете чути, що в сирійській Думі не було виявлено слідів хімічної атаки”, – підкреслив постпред РФ.

США запропонували створити спеціальний незалежний механізм розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії.

Загалом. у вівторок Радбез ООН провалив три проекти резолюцій щодо хімічної атаки в Сирії. Росія наклала вето на пропозицію США. Ще дві резолюції, підготовані Росією, не зібрали необхідної підтримки через вето кількох країн, зокрема США.

Тим часом президент США Дональд Трамп та західні союзники обговорюють можливі військові дії проти президента Сирії Башара Асада, чий режим підозрюють у хімічній атаці минулих вихідних на місто Дума у східній Гуті, де перебувають сили сирійських повстанців.

Трамп у вівторок скасував заплановану поїздку до Латинської Америки, щоб зосередити увагу на реакції на сирійський інцидент. У понеділок президент США попередив про “швидку реакцію”, коли відповідальність за напад у Сирії буде встановлена, та назвав Асада “твариною”.

Відповідно до свідчень Сирійської групи допомоги, в суботу, 7 квітня, внаслідок імовірної хімічної атаки на місто Дума загинули щонайменше 60 людей і понад тисячу отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, та повідомили про запах газу хлорину.

Росія виступає проти будь-яких дій Заходу проти Асада і вже 12 разів після початку конфлікту накладала вето на дії Ради Безпеки щодо Сирії.

Читайте також:
Удару по військовій авіабазі в Сирії завдав Ізраїль, – МО РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна