Сирія: війська Асада і росіяни взяли під контроль місто Дума, “зачищене” хлором

 

Сирійське місто Дума, розташоване в анклаві Східна Гута неподалік від Дамаска, повністю перейшло під контроль урядових військ Сирії та росіян.

Про це повідомляється в прес-релізі міністерства оборони Росії.

12 квітня в Думу були введені підрозділи російської військової поліції, які стануть “гарантом дотримання правопорядку в місті”, додали в МО РФ.

“Російська сторона також продовжує виведення з Думи через гуманітарний коридор бойовиків і членів їхніх сімей”, – йдеться в повідомленні.

Як відомо, донедавна Східну Гуту контродювали три угруповання повстанців, зокрема місто Дума залишалося під владою угруповання “Джейш аль-Іслам”. Воно тривалий час не погоджувалося виходити з анклаву.

7 квітня неурядові волонтерські організації повідомили про хімічну атаку в Думі, в результаті якої від дії хлору загинули понад 40 осіб, а загалом постраждали, за даними ВООЗ, понад 500.

Після атаки на Думу з використанням хімічної зброї повстанці “Джейш аль-Іслам” погодились на здачу міста та на депортацію своїх бійців і їхніх родин у провінцію Ідліб, яка перебуває в зоні відповідальності Туреччини.

Країни Заходу поклали відповідальність за застосування в Думі хімзброї на війська Башара Асада. Президент США Дональд Трамп закликав Росію приготуватися до ракетних ударів у Сирії, заявивши, що “на підході гарні, нові і “розумні” ракети.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна