ВООЗ заявляє про понад 40 загиблих внаслідок застосування хімзброї в сирійській Думі

 

Близько 500 пацієнтів, які минулими вихідними були доставлені в медичні заклади після нападу на сирійське місто Дума, контрольоване опозицією, мали симптоми, що виникають після впливу на організм токсичних хімічних речовин.

Про це в середу, 11 квітня, заявила Всесвітня організація охорони здоров’я, посилаючись на своїх партнерів з кластеру охорони здоров’я (Health Cluster).

“Зокрема, спостерігалися ознаки сильного подразнення слизових оболонок, порушення дихання та порушення центральної нервової системи в осіб, які піддалися впливу”, – зазначили у ВООЗ.

Згідно з повідомленнями з місця події, внаслідок атаки загинули понад 70 осіб, які ховалися в підвалах. Причому 43 людини загинули внаслідок симптомів, пов’язаних з впливом високотоксичних хімічних речовин, інформує ВООЗ.

“ВООЗ вимагає негайного безперешкодного доступу в цей район для надання допомоги постраждалим та оцінки впливу на здоров’я”, – заявив заступник генерального директора Організації Пітер Салама.

Як повідомляла “Новинарня“, за даними Сирійської групи допомоги, в суботу, 7 квітня, внаслідок імовірної хімічної атаки на місто Дума в районі Східної Гути, який контролює сирійська опозиція, загинули щонайменше 60 людей і більше тисячі отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, і повідомили про запах газу хлорину.
Уряд Башара Асада та його союзник Росія заявляють про те, що хіматаки не було як такої.

Президент США Дональд Трамп та західні союзники обговорюють можливі військові дії, спрямовані проти президента Сирії Башара Асада. Його режим підозрюють у хімічній атаці.

9 квітня ВПС Ізраїлю завдали з території Лівану удару по сирійській авіабазі Тіфор недалеко від міста Хомс. За даними ЗМІ, через це загинуло 14 офіцерів і солдатів сирійської армії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна