ЄС і Німеччина стали на бік США в ударах по Сирії

 

Європейський Cоюз підтримав ракетні удари США, Британії і Франції по військових об’єктах у Сирії та висловив готовність розглянути нові санкції проти влади Сирії через застосування нею хімічної зброї.

Про це йдеться в заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні, оприлюдненій 14 квітня.

“У липні 2017 року і в березні 2018 року ЄС ввів додаткові обмежувальні заходи щодо високопоставлених сирійських чиновників та науковців через їхні ролі в розробці та застосуванні хімічної зброї та завжди готовий розглянути питання про введення подальших санкцій за необхідності”, – йдеться в заяві.

Федеріка Могеріні повідомила, що ЄС був проінформований про удари США, Франції і Великої Британії по об’єктах, пов’язаних із хімічною зброєю в Сирії.

“Ці конкретні заходи були вжиті з єдиною метою – запобігти подальшому використанню сирійським режимом хімічної зброї та хімічних речовин для вбивства власного народу”, – зазначила глава дипломатії Євросоюзу.

За словами Могеріні, ЄС підтримує всі зусилля із запобігання застосування хімічної зброї.

Президент Європейської ради Дональд Туск також висловив солідарність із країнами, які завдали ударів по Сирії.

“Удари США, Франції та Великої Британії дають зрозуміти, що сирійський режим разом з Росією та Іраном не може продовжувати цю людську трагедію, принаймні не заплативши за це. ЄС стоятиме разом із нашими союзниками на боці справедливості”, – написав Туск у “Твіттері”.

Заяву подібної спрямованості видала і глава уряду Німеччини Ангела Меркель.

“Військова операція була вимушеною та співмірною задля дотримання міжнародної заборони застосування хімічної зброї та щоб утримати сирійський режим від подальших порушень цієї заборони”, – сказала Меркель, яку цитує Deutsche Welle.

За її словами, наявні дані свідчать про те, що саме режим сирійського президента Башара Асада відповідальний за застосування хімічної зброї проти власного народу.

“Ми підтримуємо те, що наші американські, британські та французькі союзники як постійні члени Ради Безпеки ООН взяли таким чином на себе відповідальність”, – наголосила Меркель.

Нагадаємо, США, Велика Британія та Франція в ніч на 14 квітня завдали понад сотню ракетних ударів по військових об’єктах у Сирії, які пов’язують із зберіганням та виготовленням хімічної зброї.
Раніше Німеччина заявляла, що не долучиться до військової операції США і союзників проти режиму Асада.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна