Порошенко завіз на фронт “пасхи” від Марини і дозволив відповідати на обстріли. ОНОВЛЕНО

 

Президент Петро Порошенко заявив, що українські військові повинні давати відсіч провокаціям ворога навіть під час дії режиму припинення вогню.

Про це він сказав у неділю, 1 квітня, під час поїздки на Донеччину в спілкуванні з військовослужбовцями 79-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ.

За його словами, ніхто не позбавляє українських військових права за наказом командирів давати гідну відсіч провокаціями ворога.

“Більше того, це їх обов’язок. І поточний режим припинення вогню не є винятком. Дотримуйтесь його, але тримайте порох сухим, будьте напоготові, і в критичних ситуаціях набоїв не шкодуйте!”, – підкреслив президент.

“Розраховую, що цього разу Росія-агресор дотримуватиметься режиму припинення вогню. Віри Москві, звичайно, нема. Над Кремлем не хрести, а зірки, отож місце воно якесь не дуже православне. І воїни не гірше за мене знають, що слово їхніх “співрозмовників” з того боку лінії зіткнення, не варте й рваного рубля”, – сказав Порошенко, про ще повідомляє його прес-служба у Facebook.

Саме такі цитати з промови верховного головнокомандувача в 79 одшбр були зафіксовані в його “Фейсбуці” і “Твіттері”:

Згодом ці дописи були видалені зі сторінок Петра Порошенка в зазначених соцмережах.

Натомість з’явилися пом’якшені дописи зі звичними посилами: президент підкреслює, що Україна має бути готова продемонструвати боєздатність армії, але головним пріоритетом є звільнення окупованих територій політико-дипломатичним шляхом.

“Дуже дякую вам за те, що ви бороните кожен клаптик української землі. Я розумію, що це нелегко. Я розумію, що інколи і виконувати накази про припинення вогню є не легка справа”, – зазначив президент.

“Нам треба тримати порох сухим, нам треба бути готовими в будь-яку хвилину продемонструвати бойові здатності українських десантно-штурмових військ. Але зараз головний наш пріоритет – це звільнення окупованих територій політико-дипломатичним шляхом”, – підкреслив він.

Також на ФБ-сторінці Порошенка оприлюднено фото, на якому він передає військовим кошик із великодніми пасками і крашанками.

“За дорученням [дружини] Марини передав нашим захисникам пасхи, які вона сама спекла для наших воїнів, а також обереги, які для них виготовили діти із Сум.
Нехай вони захищають наших мужніх воїнів!” – сказано в підписі.

У дописі допущено помилку: великодні паски спершу було названо “Пасхи”, потім це слово зробили з малої літери – “пасхи”

ОНОВЛЕНО
Згодом прес-служба таки виправила в дописі слово “пасхи” на “паски”.

Як відомо, 26 березня Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі оголосила про чергове припинення вогню в зоні АТО на період великодніх свят з опівночі 30 березня.
Нова домовленість серед іншого передбачає: застосовувати дисциплінарні заходи за порушення режиму припинення вогню; відмову від наступальних дій і розвідоперацій; невідкриття вогню у відповідь; заборону на розміщення і застосування важкого озброєння в населених пунктах і в їх близькості.

Однак бойовики зірвали “великоднє” перемир’я”, скоївши в першу добу 32 обстріли. Унаслідок ворожого вогню одного військового ЗСУ було поранено. Сили АТО заявили, що вогонь у відповідь не відкривали.

У другу добу перемир’я в зоні АТО зафіксовано 11 ворожих обстрілів, поранено двох військових ЗСУ. Як зазначив речник Міноборони Максим Праута, українські військові один раз відкривали вогонь у відповідь зі стрілецької зброї.

Попереднє перемир’я було оголошено 5 березня і тривалий час трималося.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна