“Действительно праздник, но портал недоступен”. Як окупанти на виборах у Криму приховують низьку явку

автор: Тетяна Зоріна

У неділю, 18 березня – в день четвертих роковин анексії Криму – на півострові проходять вибори президента Російської Федерації.
На тимчасово окупованій території АР Крим було незаконно сформовано 27 територіальних виборчих комісій, 1164 дільничні виборчі комісії, у місті Севастополь – 4 ТВК та 181 ДВК.

Михайло Малишев

Сьогодні під час брифінгу в Сімферополі голова так званої “центральної виборчої комісії” на тимчасово окупованій території АР Крим Михайло Малишев заявив, що російська поліція ще від самого ранку отримала шість повідомлень про мінування дільниць у містах Саки, Армянськ та Сімферополь. У соціальних мережах також повідомляють про мінування дільниці у смт Первомайське, у містах Ялта та Севастополь.

На думку окупаційної влади, ці дзвінки роблять з території Швейцарії, аби не визнавати, що такі випадки є свідченням мовчазного протесту мешканців анексованого півострова проти незаконних виборів.

За словами Малишева, станом на 12-ту годину дня нібито вже проголосували 506 245 виборців, або 33,81%.

У місті Сімферополі, за його даними, проголосувало 91 528 виборців, або 31,99%.

О 10-й годині ранку явка в Криму становила трохи більше, ніж 13%, а вже о 15:00 автоматизована система “Вибори” повідомляла про 54,76%.

Для того, аби всіляко підвищувати явку, на підприємствах, установах, організаціях, у приміщенні яких організовано виборчі дільниці, зробили робочий день або збільшили кількість людей у зміні, що припадає на 18 березня.

Зокрема, для російських будівельників, задіяних на спорудженні мосту через Керченську протоку та нового терміналу аеропорту Сімферополя, російський “виборчком Криму” відкрив додаткові дільниці – аби заробітчани з різних областей РФ могли проголосувати в окупованому Криму.
Дільниці розташовані у будівельних містечках, де живуть робітники, та навіть були відкриті на годину раніше за всі інші.

Раніше представники окупаційної влади неодноразово підкреслювали, що Крим “має продемонструвати Москві високу явку”, а кримчани скаржились на те, що від них через керівництво підприємств вимагають іти з родинами на незаконні вибори та в якості звіту робити селфі на дільниці.

У соцмережах кпинять: такими темпами до кінця голосування можна буде дійти і до знаменитих російських “146%”.

“Я вот сейчас сам объездил штук семь участков, очень хорошо и здорово во всех школах Симферополя, вот я могу уже сейчас благодарить по крайней мере всех организаторов этих избирательных участков в школах, действительно это праздник, действительно очень красочно, качественно во всех отношениях подготовились участковые комиссии, и, что самое главное, самое важное – действительно люди идут и даже образовываются очереди”, – заявив голова так званої ЦВК.

Проте слова Михайла Малишева чи дані автоматизованої системи “Вибори” неможливо перевірити, оскільки обіцяна система спостереження за дільницями через веб-камери не працює ніде, окрім як у Російській Федерації.
Мешканці інших країн бачать лише повідомлення “Портал недоступен”.

Сайт російської Державної автоматизованої системи “Вибори” взагалі не передбачає участі окупованого Криму у виборах влади РФ, про що свідчить карта сервісного обслуговування регіональних фрагментів, де територія АР Крим правильно позначена як українська територія.

Так само чомусь кілька годин тому припинилися і будь-які аматорські трансляції з незаконних виборчих дільниць в АР Крим.

У кримських групах в соціальних мережах практично відсутнє обговорення виборів, лише поодинокі повідомлення про порушення, які швидко видаляються адміністраторами груп.

Очевидно, що ніякого “красочного праздніка” на незаконних виборчих дільницях не відбувається, окупаційна влада приховує стан речей, аби не заважати своїм пропагандистам подавати новини з Криму лише у потрібному їм руслі.

Не сприяє довірі до офіційних заяв так званої “центральної виборчої комісії”, що спостерігати за “виборами” президента Російської Федерації в Криму відмовилися в ОБСЄ, аргументуючи своє рішення тим, що мандат їх спостерігачів заснований на консенсусних рішеннях держав-учасниць ОБСЄ.
А вони ніяк не могли досягти консенсусу, що Крим є частиною Росії.

При цьому на виборах в Криму акредитовані більше 40 міжнародних спостерігачів з 20 країн світу, в тому числі з Ізраїлю, Іспанії, Італії, Німеччини, Швеції, Кіпру, Норвегії, Данії, України. Увечері 17 березня в Сімферополь прибула також французька делегація.
Усі вони належать до політичних сил, які неодноразово виражали лояльність до режиму Володимира Путіна.

Читайте також:
Незаконні вибори президента РФ: хроніка дня в Україні. ФОТО, ВІДЕО

Нагадаємо, що Служба безпеки України попередила громадян України про кримінальну відповідальність за участь в організації та сприянні проведенню незаконних виборів президента Росії на тимчасово анексованій території Автономної Республіки Крим та в Севастополі.

Крім того, прокуратура АР Крим у Києві відкрила кримінальне провадження за самим фактом організації незаконних виборів президента Російської Федерації на території Криму.

Відомості до ЄРДР внесено 13.02.18 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), с.1 ст.158 (надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів…) Кримінального кодексу України.

Прокуратурою встановлено, що представники органів влади та окупаційної адміністрації РФ у порушення Конституції та законів України, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції ГА ООН про територіальну цілісність України №68/262 та інших міжнародно-правових актів, організовують підготовку до проведення виборів Президента РФ на тимчасово окупованій території півострова Крим.

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Як інформувала “Новинарня“, вибори президента Росії заплановані на 18 березня 2018 року – четверту річницю анексії Криму Росією. Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін. Однак мета російської влади – забезпечити в умовах апатії багатьох виборців показово високу явку.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам. Таку ж позицію підтримало і міжнародне співтовариство, зокрема США.
Так само незаконні візити російських урядовців до Криму.

Україна не визнала вибори в Держдуму РФ 2016 року, проведені на території анексованого Криму, і обраних там “депутатів”. За це було накладено додаткові санкції.

Читайте також:
Рада закликала світ не визнавати вибори президента РФ у Криму

МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Роковини анексії: зв’язки кримчан з Україною зберігаються.
Хоча й слабкі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна