Прокуратура АРК та СБУ притягнуть громадян України за роботу в кримських виборчкомах

 

Служба безпеки України попередила громадян України про кримінальну відповідальність за участь в організації та сприянні проведенню незаконних виборів президента Росії на тимчасово анексованій території Автономної Республіки Крим та в Севастополі.

Про це йдеться у повідомленні СБУ від 16 березня.

Служба закликає всіх громадян України, які проживають у тимчасово окупованому РФ Криму, утриматися від участі у незаконних виборах президента Росії.

Слідчі головного управління СБ України в АР Крим здійснюють досудове розслідування кримінальних злочинів, передбачених ч. 1, 3 ст. 109, ч. 1, 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, йдеться в повідомленні.

За матеріалами кримінального провадження встановлено, що окремі громадяни України “за попередньою змовою між собою” здійснюють організацію на тимчасово анексованій території України незаконних виборів президента РФ.

В СБУ наголошують, що цими своїми діями вони свідомо надають допомогу Російській Федерації у проведенні підривної діяльності проти України, направленої на шкоду державному суверенітету і територіальній цілісності нашої країни.

У рамках досудового слідства, зокрема, досліджується незаконна діяльність голови так званої центральної виборчої комісії на тимчасово анексованій території АР Крим.
Зазначається, що зловмиснику вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 та ч. 3 ст. 109, ч. 1 та ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.
А саме – у незаконному проведенні та організації незаконного референдуму на території АР Крим 16.03.2014, виборів до законодавчих органів Криму та міста Севастополя і муніципальні вибори з метою формування незаконних органів влади 14.09.2014, вибори до Державної думи Російської Федерації 18.09.2016.

Триває досудове слідство, яке встановлює всіх осіб причетних до сприяння псевдовиборів, організованих окупаційною владою.

Крім того, прокуратура АР Крим у Києві відкрила кримінальне провадження за самим фактом організації незаконних виборів президента Російської Федерації на території Криму.

Провадження відкрито за результатами розгляду офіційного звернення Комітету виборців України, повідомляють в КВУ.

Відомості до ЄРДР внесено 13.02.18 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), с.1 ст.158 (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального Кодексу України.

Прокуратурою встановлено, що представники органів влади та окупаційної адміністрації РФ у порушення Конституції та законів України, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, Резолюції ГА ООН про територіальну цілісність України №68/262 та інших міжнародно-правових актів, організовують підготовку до проведення виборів Президента РФ на тимчасово окупованій території півострова Крим.

На тимчасово окупованій території АР Крим незаконно сформовано 27 територіальних виборчих комісій, 1164 дільничних виборчих комісій, в місті Севастополь – 4 територіальні виборчі комісії та 181 дільничних виборчих комісій.

Загалом до виборів залучено понад 10 тис. членів так званих виборчих комісій.

 

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Кримські татари не підуть на вибори президента РФ, – Чубаров

Нагадаємо, вибори президента Росії повинні відбутися 18 березня 2018 року – в четверту річницю анексії Криму Росією. Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін. Однак мета російської влади – забезпечити в умовах апатії багатьох виборців показово високу явку.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам. Так само незаконні візити російських урядовців до Криму.

Україна також не визнала вибори в Держдуму РФ 2016 року, проведені на території анексованого Криму, і обраних там “депутатів”. За це було накладено додаткові санкції.
Тоді відбувалося громадське блокування посольства і консульств, де на виборах голосували громадяни РФ в Україні.

Очікується, що президент РФ Володимир Путін проголосує саме в анексованому Криму.

Читайте також:
Рада закликала світ не визнавати вибори президента РФ у Криму

Російські дипустанови в Україні в день виборів Путіна заблокує Нацгвардія, – МВС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна