Російські дипустанови в Україні в день виборів Путіна заблокує Нацгвардія, – МВС

 

Міністерство внутрішніх справ України заявляє, що проведення незаконних виборів президента РФ на суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права неприпустиме.

Відповідну офіційну позицію Києва озвучив глава МВС України Арсен Аваков тимчасовому повіреному в справах Російської Федерації в Україні. Відповідну заяву МВС Аваков оприлюднив у “Фейсбуці”.

Україна ухвалила таке рішення через те, що РФ не відмовилася від своїх протиправних намірів проводити вибори російського президента в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Такими чином, традиційна процедура голосування іноземців у посольствах та консульствах своєї країни в цьому випадку не буде реалізована. Тобто громадян Росії не будуть допускати на голосування в дипломатичних представництвах, розташованих на території України.

Раніше посольство РФ в Україні заявило, що громадяни РФ зможуть проголосувати у консульствах у Києві, Харкові, Одесі та Львові.

“МВС України прийняло рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони Україна на території України на території дипломатичних місій”, – заявив Аваков, нагадавши країні-агресору про окупацію Криму та військову агресію на Донбасі.

Міністр пояснив, що режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України – в Києві, Харкові, Одесі та Львові – не передбачатиме доступу до цих об’єктів громадян РФ для голосування на виборах.

Відповідно до Віденської конвенції, зазначив міністр, українські правоохоронці будуть охороняти російські дипустанови 18 березня, на тлі обіцянок націоналістичних організацій блокувати вибори країни-агресора.

Таким чином в МВС України планують уникнути провокацій і можливих важких наслідків цього дня.

“Доступ до установ матимуть особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ в цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть”, – вказав Аваков.

Міністр закликав російських дипломатів підкоритися законним вимогам України та не провокувати ситуацію й дотримуватися законів.

Пізніше в коментарі ЗМІ речник МВС Артем Шевченко заявив, що охорону дипустанов Росії 18 березня забезпечуватимуть військовослужбовці Нацгвардії України.

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

Кримські татари не підуть на вибори президента РФ, – Чубаров

Нагадаємо, вибори президента Росії повинні відбутися 18 березня 2018 року – в четверту річницю анексії Криму Росією. Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін. Однак мета російської влади – забезпечити в умовах апатії багатьох виборців показово високу явку.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам. Так само незаконні візити російських урядовців до Криму.

Україна також не визнала вибори в Держдуму РФ 2016 року, проведені на території анексованого Криму, і обраних там “депутатів”. За це було накладено додаткові санкції.
Тоді відбувалося громадське блокування посольства і консульств, де на виборах голосували громадяни РФ в Україні.

Очікується, що президент РФ Володимир Путін проголосує саме в анексованому Криму.

Читайте також:
Рада закликала світ не визнавати вибори президента РФ у Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна