“То ли люди, то ли куклы”. В президенти Росії висунули Навального, Собчак і ще понад 30 осіб

 

Ініціативна група виборців у Москві сьогодні, 24 грудня, проголосувала за висунення в президенти Росії опозиціонера Олексія Навального.

41-річний засновник “Фонду боротьби з корупцією” заявив, що братиме участь у президентських виборах 2018 року як самовисуванець, пише ВВС-Україна. Для цього за російським законом треба зібрати ініціативну групу з не менш ніж 500 виборців, яка офіційно висуне особу кандидатом у президенти (за висунення Навального на зборах проголосували 742 людини).

Збори проходили в наметі на пляжі, бо іншого місця прихильникам Навального орендувати не вдалося.

У такому наметі відбувалися збори ініціативної групи, що висунула Навального в президенти. Фото: Євген Фельдман

Сам опозиціонер виступив на зборах уже після голосування ініціативної групи. Вийшовши в супроводі дружини і дітей, Навальний оголосив: “Я хочу ясно і чітко заявити: ми готові виграти ці вибори і виграємо їх!”.

Він також пообіцяв організувати страйк, якщо влада не допустить його до виборів. І закликав інших кандидатів зняти свої кандидатури за п’ять днів до голосування, якщо його не зареєструють, і вимагати від Кремля провести нову кампанію.

Себе Навальний назвав “головним кандидатом”.

Олексій Навальний. Фото: Євген Фельдман

Центральна виборча комісія Росії раніше повідомила, що направить на подію своїх представників, але зрештою туди прийшли тільки два представники московської міської виборчої комісії.

Раніше російська ЦВК неодноразово підкреслювала, що Навальний не має права брати участь у виборах через непогашену судимість у справі “Кіровлісу” (в лютому його повторно засудили до п’яти років умовного позбавлення волі). Сам Навальний оскаржив вирок в Європейському суді з прав людини, і восени комітет міністрів Ради Європи закликав допустити його до участі у виборах.

Тепер він активно веде виборчу кампанію і відкрив свої штаби в кількох десятках регіонів РФ. Його прибічники наголошують, що за Конституцією Навальний має бути зареєстрований, а балотуватися не можуть тільки люди, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Якщо ЦВК зареєструє звернення ініціативної групи, Навальному доведеться зібрати для висунення ще 300 тисяч підписів виборців в різних регіонах Росії.

Цими днями в РФ тривають офіційні висунення кандидатів у президенти на вибори, що відбудуться 18 березня 2018 року.

Так, у суботу, 23 грудня, партія “Громадянська ініціатива” офіційно висунула 36-річну телеведучу й журналістку Ксенію Собчак, яка з такої нагоди в цю партію й вступила: “за” проголосували 96 осіб, 7 виступили проти, 3 утрималися.

Ксенія Собчак після офіційного висунення в президенти РФ. Фото: ФБ

“Сьогодні один з найважливіших днів у моєму житті. Це було непростим рішенням. Деякий час я вважала, що на виборах дозволять брати участь Олексію Навальному, а Путін не піде на вибори, але потім стало ясно, що мрії так і залишаться мріями. Я не хотіла більше спостерігати, зрозуміла, що треба брати участь не тільки і не стільки в президентській гонці, а в політичному житті нашої країни”, — заявила Собчак під час свого виступу перед делегатами з’їзду.

Читайте також:
Ксенія Собчак іде в президенти РФ:
кремлівський спойлер для торпедування Навального

Також у суботу відбулися з’їзди партії влади “Єдина Росія” та КПРФ.

“Єдинороси” очікувано підтримали кандидатуру чинного президента Росії Володимира Путіна, який, виступаючи на з’їзді пообіцяв “запропонувати більше стимулів для бізнесу, боротися з корупцією і давати більше коштів на систему охорони здоров’я і освіту”.

При цьому Путін балотується як самовисуванець.

“Єдина Росія” була б рада висунути Володимира Путіна як свого кандидата на найвищу державну посаду. … Але як відповідальна політична сила ми розуміємо, що у поточній ситуації Володимиру Володимировичу правильно спиратися на найширші верстви громадян поза партійним контекстом. І ми вітаємо його рішення про самовисування”, – заявив на з’їзді “ЄдРо” її голова, прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, пише РІА “Новости”.

За його словами, партія “надасть Путіну усю необхідну підтримку”.

“Адже «Єдина Росія» – партія президента, його головний політичний ресурс – і зараз, і в майбутньому”, – додав він.

А від Комуністичної партії РФ кандидатом у президенти став 57-річний директор підмосковного радгоспу імені Леніна Павло Грудінін.  До слова, він не є членом партії і до 2010 року взагалі входив у “Єдину Росію”, але неодноразово називав себе прихильником ідей КПРФ.

Павло Грудінін. Фото: Гліб Щелкунов / “Коммерсантъ”

Щодо лідера КПРФ Геннадія Зюганова, то на цей раз він відмовився від висунення своєї кандидатури й очолить передвиборний штаб Грудініна.

Партія “Яблуко” на з’їзді 22 грудня висунула кандидатом у президенти Росії на виборах-2018 свого засновника, 65-річного Григорія Явлінського.

Від Ліберально-демократичної партії Росії вже вшосте балотуватиметься в президенти РФ її 71-річний лідер Володимир Жириновський (він став першим кандидатом, якого зареєструвала ЦВК).

З’їзд партії “Комуністи Росії” висунув голову свого ЦК Максима Сурайкіна.

Від Монархічної партії РФ президентом спробує стати її лідер, мільярдер Антон Баков.

З’їзд партії “Альянс зелених” обрав своїм кандидатом у президенти Ельвіру Агурбаш, “Партія зростання” (сформована у 2016 році на базі “Правої справи”)  – Бориса Тітова. Хоча раніше від цієї сили планувала балотуватися досвідчений політик Оксана Дмитрієва, через що в лавах партії намітився певний розкол.

Також про своє висунення ініціативною групою заявив журналіст Олег Лур’є.

Загалом документи до ЦВК РФ станом на 24 грудня подали більше 30 осіб. Це, крім інших, – самовисуванець бізнесмен Сергій Полонський, голова партії “Жіночий діалог” Єлена Семерикова, висуваниця партії “Російський об’єднаний трудовий фронт” (“РОТ Фронт”), кранівщиця металургійного заводу “Петросталь” Наталія Лісіцина, голова партії “Російський загальнонародний союз”, екс-депутат Держдуми Сергій Бабурін.

Окрім того, про наміри балотуватися на посаду очільника держави серйозно заявляли політолог Андрій Богданов, журналістка Катерина Гордон, телеведуча Анфіса Чехова і навіть порнозірка Єлена Беркова.

Щоправда, не факт, що всі вони справді будуть зареєстровані кандидатами. Скажімо, Беркова точно не буде – адже згідно з російським законодавством, балотуватися в президенти можна лише з 35-річного віку, а колишній учасниці реаліті-шоу “Дім-2” – лише 32.

Хоча в будь-якому разі, хто стане наступним президентом Росії, добре відомо всьому світові й тим паче російським виборцям, тож усі ці висунення й балотування – не більше, ніж просто гра у демократію.

Читайте також:
Президент РФ Собчак виведе війська з Донбасу, але Крим не віддасть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна