Президент РФ Собчак виведе війська з Донбасу, але Крим не віддасть

 

Питання про повернення Україні окупованого РФ Криму має вирішуватися на новому, визнаному у світі референдумі.
Про це заявила претендентка на участь у виборах президента Росії Ксенія Собчак під час скайп-прес-конференції з українськими журналістами.

“Вкрай складне питання. За міжнародним правом, Крим – український. Але там живуть люди, й ми повинні визнати факт, що ті, хто там живе, ставляться до України з острахом. Цей повинна визнати й сама Україна. І ми повинні разом вирішувати, що ми будемо робити. Забрати, а потім віддати – неможливо”, – сказала вона у виступі, який транслював канал “112 Україна”.

“Ось що таке повернення [Криму]? Як ти (звертається до журналіста Матвія Ганапольського, який поставив запитання) бачиш повернення двох мільйонів людей? Я не бачу, як це можливо зробити. Ось тобто я прийшла та кажу “от, забирай”. Мені здається, це нереальна історія”, – зазначила вона.

Собчак наголосила на потребі шукати компроміс між Росією і Україною, зокрема щодо “кримського питання”.

“Ми не можемо просто взяти і повернути події назад. Просто я не бачу іншого розвитку подій. Ось Росія каже: “Все, Крим тепер не наш, з Донбасу ми йдемо”. Що буде далі? Далі настане громадянська війна. Це теж, на мій погляд, очевидно. Тому що ми не можемо чинити з цими людьми (кримчанами) так, ніби вони м’ячик в грі. Сьогодні на нашій стороні, завтра м’ячик перекинули”, – сказала вона.

“Мені здається, це цілком хороше компромісне рішення – міжнародний референдум з кількома питаннями – “чи хоче Крим бути незалежним”, “чи хоче бути частиною Росії”, “чи хоче він бути частиною України”, – заявила Ксенія Собчак.

“Це не найкращий варіант рішення, але, на мій погляд, він єдино можливий. Найкращий варіант був взагалі туди не лізти”, – додала політик і телеведуча.

Відповідаючи на запитання про російські війська на Донбасі, Собчак заявила про неприпустимість фактичної і юридичної участі РФ в конфлікті.

“Я вважаю, що Росія жодним чином в цьому конфлікті не повинна брати участь. Більше того, я вважаю, що цей конфлікт частково був спровокований так чи інакше Російською Федерацією…
Так, Росія повинна зробити все можливе, щоб повернути мир в Донецьк, із тим, що ми там є, – ось це все повинно бути виведено за кордон, і в цьому сенсі Україна – незалежна сусідня держава – в змозі самостійно вирішувати подібні проблеми. Тим більше, коли вони нагніталися, на мій погляд, ззовні від початку”, – зазначила Собчак.

Вона підтвердила, що в разі теоретичного обрання на посаду президента ухвалить рішення про виведення зі Сходу України російських інструкторів та військових і передасть кордон з ОРДЛО під контроль Києву.

Відповідаючи на запитання, куди вона здійснить перший візит як глава держави в разі перемоги на виборах, Собчак сказала: “А ось до України”.

При цьому росіянка кілька разів заявила, що компроміси мають бути з обох боків, і Росії та Україні слід домовлятися як “найближчим народам і країнам”.

Також Собчак спростувала припущення про те, що вона є “проектом Кремля”, і повідомила, що бюджет її президентської кампанії наразі становить 400 млн. рублів.

“Моя головна мета на сьогодні – це повалити той режим в Росії, який існує, через вибори, через можливість людей брати участь у цих виборах, і показати Путіну, що ми не хочемо жити в системі незмінності влади”, – сказала Ксенія Собчак.

Прес-конференцію в Москві модерував її радник, політтехнолог Станіслав Бєлковський, який розмовляв суто українською мовою.

Читайте також:
ФСБ не побачила порушень у словах Собчак про український Крим

Як інформувала “Новинарня“, 24 жовтня Собчак, яка претендує на пост президента Росії, заявила на прес-конференції: “З точки зору міжнародного права Крим – український. Точка. Далі – давайте розмовляти. Як це буде відбуватися, що буде далі, як буде продовжуватися життя людей, які живуть в Криму? Тому що це важливо: як ось ці люди завтра повернуться до України”.
Згодом вона почала говорити про новий референдум для Криму.

Читайте також:
Ксенія Собчак іде в президенти РФ: кремлівський спойлер
для торпедування Навального

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна