Ксенія Собчак іде в президенти РФ: кремлівський спойлер для торпедування Навального

 

Російська телеведуча Ксенія Собчак, яка оголосила про участь у виборах президента Росії-2018, є “спойлером Кремля” для відтягування уваги й голосів від справжнього опозиційного кандидата – Олексія Навального.
Як передає “Новинарня“, таку думку висловлюють ліберальні російські політологи і журналісти.

Наступні планові вибори президента РФ призначені на 18 березня 2018 року – четверту річницю анексії Криму. Рівно за п’ять місяців до цього дня телезірка і громадська діячка Собчак оприлюднила відкритий лист, у якому заявила про намір балотуватися як незалежна кандидатка.

“Я Ксенія Собчак, мені 35 років, усе своє життя я живу та працюю в Росії, й мені не все одно, якою стане моя країна, – заявила телеведуча. – Я відповідально ставлюся до будь-яких дій на громадській ниві, й, усвідомивши всі ризики та неймовірні складнощі такого завдання, я вирішила, що моя участь у президентських виборах дійсно може бути кроком на шляху до дуже необхідних нашій країні перетворень”.

Вона вважає неправильним бойкот виборів “у разі відмови від реєстрації кандидатами відомих діячів опозиції і, звичайно, в першу чергу Олексія Навального”.

За словами Собчак, відмова від участі в “підконтрольних, недосконалих, навіть нечесних виборах” не залишить “ніякого виходу, крім вуличного протистояння”. Тому “в нашому вивернутому навиворіт світі нам доведеться перевірити, чи можливо займатися політикою, чи всі шляхи для цього штучно й майстерно перекрито”.

“Я прошу вас про допомогу. Я сподіваюся та розраховую на неї. Ваша Ксенія Собчак – «Проти всіх»“, – резюмувала діячка.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі ЗМІ вже заявив, що Собчак повністю відповідає вимогам російської Конституції, які висуваються до тих, хто хоче балотуватися на президентських виборах.

Кількома днями раніше Російська служба ВВС повідомила, що Ксенія Собчак зустрілася з Володимиром Путіним.

Формальною темою розмови було інтерв’ю для фільму, який Ксенія робить до 80-річчя свого покійного батька Анатолія Собчака, колишнього мера Санкт-Петербурга, чиїм підлеглим був Путін.

Читайте також:
Розслідування: Путін і бандитський Петербург 90-х.
Як президент РФ очолив мафію

“Після того, як оператори, освітлювачі та інші [члени знімальної групи] пішли, Путін і Собчак залишилися поговорити наодинці”, – сказав один зі співрозмовників ВВС.

Висунення Собчак розглядається в Кремлі як варіант збільшення інтересу громадян до виборчої кампанії, говорив у вересні близький до адміністрації президента РФ співрозмовник ВВС.

Політолог Кирило Рогов у коментарі “Радіо Свобода” висловив думку: “Це стандартна ситуація, всі чекають, призначать їх спойлерами чи не призначать. Ті, хто хочуть на вибори, як Навальний, – їх не пускають. Все очевидно, весь сценарій буде написаний в президентській адміністрації… Що стосується Ксенії Собчак, то (…) вона, швидше за все, братиме участь у передвиборній кампанії, але не братиме участі у виборах. Її роль у передвиборній кампанії очевидна: вона повинна виступити спойлером Навального. Вона повинна своєю участю в передвиборній кампанії тролити його порядок денний, понижувати його і полемізувати з ним”.

“Є деяка небезпека щодо участі її (Собчак) у голосуванні – раптом результат виявиться завеликим, вона дівчина яскрава, і це буде неприємно”, – вважає Рогов.

Він зазначає, що відведена Кремлем роль Собчак – “зображувати певну молодіжність політики, альтернативну Навальному”.

Журналістка Олена Риковцева з цього приводу висловила припущення, що Собчак “не допоможуть зібрати 300 тисяч підписів, які потрібні”. Інакше значна підтримка Ксенії Собчак у день виборів “буде принизливою для Володимира Путіна”.

Читайте також:
Барчук – про реакцію українців на виступ Собчак: Ми зайці у світлі їхніх фар

Ксенія Собчак “наїхала” на Порошенка за заборону російських соцмереж

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна