Російський опозиціонер Навальний оголосив про намір балотуватися на виборах-2018 і припинити війну з Україною

 

Російський опозиціонер, популярний блогер Олексій Навальний оголосив про намір балотуватись на виборах президента Росії 2018 року, записавши відповідне відеозвернення та запустивши на початок президентської кампанії сайт “Навальный 2018”.

“Росія має бути багатою, вільною, сильною країною. У нас все для цього є: талановиті люди, природні ресурси. Я йду на вибори з програмою про те, як зробити Росію справедливою і сучасною”, – йдеться в заяві Навального.

Відеозвернення починається з міркувань Навального, чи буде корисною його участь в майбутніх виборах. Він вважає, що так. У зверненні Навальний заявив, що справжніх виборів у РФ не було з 1996 року, і він має намір переламати цю ситуацію.

У програмі Навального – заклики “перемогти нерівність, корупцію, Москву, ізоляцію, силовиків”.

За його словами, Росії вигідніше торгувати, а не воювати, тож потрібно припинити операцію в Сирії і в Україні.
Росія повинна стати провідною країною Європи і Азії через “економічну міць і культурну експансію”. При цьому необхідно ввести візовий режим з країнами Середньої Азії, вважає Навальний.

Як зазначає “Медуза“, Навальний став одним із перших кандидатів, хто публічно оголосив про бажання брати участь у виборах. Раніше про такий намір оголосив представник партії “Яблоко” Григорій Явлінський.
Однак очевидно, що саме 40-річний Навальний може стати головним кандидатом від антипутінської опозиції. “Хоча поки неясно, які політичні сили його підтримають – крім його власної Партії прогресу, позбавленої офіційної реєстрації”.

При цьому Навального, відомого завдяки гучним антикорупційним розслідуванням, можуть не допустити до участі у виборах.

“До листопада 2016 року Олексій Навальний в принципі не мав права брати участь у виборах через судимість у «справі Кіровлісу», однак 16 листопада президія верховного суду РФ скасувала обвинувальний вирок Навальному та підприємцю Петру Офіцерову. Це сталося на підставі вердикту Європейського суду з прав людини, який вирішив, що Навальний та Офіцеров засуджені за звичайну підприємницьку діяльність, а їх право на справедливий судовий розгляд було порушено. Зняття цієї судимості повернуло Навальному право на участь у виборах, але сама справа не закрита: президія Верховного суду відправив її на новий розгляд. Теоретично це означає, що Ленінський районний суд міста Кірова може в будь-який момент винести новий обвинувальний вирок і заборонити Навальному брати участь у виборах”, – пише “Медуза”.

Як відомо, Олексій Навальний вже брав участь в одній масштабної політичної кампанії – на виборах мера Москви в 2013 році. Не маючи доступу до телебачення і столичним медійних ресурсів, Навальний зробив ставку на вуличну агітацію й інтернет та набрав понад 27% голосів, значно випередивши решту кандидатів, крім владного Сергія Собяніна з його 51%.
При цьому штаб Навального наполягав, що насправді Собяніна підтримали менше половини виборців і повинен бути другий тур.

Штаб Навального очолить його давній соратник Леонід Волков , він же очолював штаб на виборах мера Москви.

Волков уже заявив, що першочергове завдання кампанії – “боротьба за допуск; не тільки на вибори, а й в телевізор, наприклад”.

Чинний президент РФ Володимир Путін наразі не заявляв, чи піде на четвертий термін (він казав – “нічого для себе не вирішив”).

Наступні вибори президента РФ заплановані на 11 березня 2018 року.

Як відомо, Олексій Навальний, уродженець Московської області, має українське походження.
“Доки Чорнобильська станція не вибухнула, у мене просто всі родичі жили в тих краях, я кожне літо проводив там. Мабуть, я більше українець за своїм якимось корінням і генетикою”, – заявляв він.
Водночас за політичними переконаннями Навальний – російський націоналіст, він виступав за об’єднання Росії, України та Білорусі під очільництвом Росії та вважає їх “одним народом”.

У 2014 році Навальний не підтримував незаконну окупацію Росією Криму, нагадуючи про зобов’язання Росії гарантувати територіальну цілісність України в обмін на відмову останньої від ядерної зброї.
20 березня 2014 року газета The New York Times опублікувала статтю Навального, в якій він просив ввести додаткові санкції проти “внутрішнього кола Путіна”, зокрема закликав західні країни заморозити фінансові активи та конфіскувати власність великих російських бізнесменів.. Фонд боротьби з корупцією Навального тоді підготував розширений список осіб для санкцій з боку Євросоюзу.

Але в жовтні 2014 року в інтерв’ю радіостанції “Ехо Москви” Навальний заявив, що хоча Крим було анексовано з грубими порушеннями міжнародного права, але на даний момент він є частиною Росії і в найближчому майбутньому до складу України не повернеться.

Читайте також:
Після розслідування катастрофи МН17 Путін відмовиться від підтримки бойовиків, – Навальний

Російські опозиціонери зняли з безпілотника неозору дачу Медведєва на Волзі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна