Незаконні вибори президента РФ: хроніка дня в Україні. ФОТО, ВІДЕО

оновлено

У неділю, 18 березня – в четверту річницю анексії Криму Росією – в Російській Федерації проходять вибори президента.
Очікується беззаперечна перемога Володимира Путіна, який відтак посяде президентський пост на четвертий термін. Однак мета російської влади – забезпечити показово високу явку в умовах апатії багатьох виборців.

Голосування проходить зокрема й на окупованих РФ територіях – у Криму та Севастополі.

Офіційний Київ неодноразово підкреслював: вибори російських органів влади в окупованому Криму є незаконними за українським законодавством та не відповідають міжнародним нормам.
Не визнає вибори президента РФ у Криму і міжнародне співтовариство.

Міністерство внутрішніх справ України напередодні заявило про те, що не допустить також голосування громадян Росії на території дипломатичних і консульських установ в Україні – міністр Арсен Аваков заявив, що туди допускатимуть лише власників диппаспортів РФ.

Київ. Посольство РФ

Співробітники Національної поліції та Національної гвардії України з самого ранку 18 березня перекрили проїжджу частину Повітрофлотського проспекту біля посольства Російської Федерації у Києві.

Як передає  УНІАН, з обох боків біля амбасади на проїжджій частині встановлені металеві рамки і високі ґратчасті загорожі. Біля них чергують бійці НГУ в жовтих жилетах. Також металевий паркан встановлено вздовж тротуару з протилежної сторони посольства.

Фото УНІАН

Правоохоронці не пропускають до приміщення посольства громадян РФ, які мають намір проголосувати на президентських виборах.

Співробітники Нацполіції пильно перевіряють документи людей, які хочуть пройти до будівлі. Зокрема вони пропускають журналістів за наявності посвідчення, але осіб з паспортами громадян РФ не пропускають. Правоохоронці наголошують, що можуть пропустити тільки осіб з дипломатичними паспортами.

Відео:

Біля огорожі зібралися кілька сотень осіб з прапорами “Національного корпусу”, “Свободи”, “Правого сектору” і ГО “Сокіл”, “свободівці” встановили невеликий намет з агітаційною продукцією.

Як заявив у коментарі журналістам нардеп від ВО “Свобода” Андрій Іллєнко, вони “здійснюють контроль” над рішенням МВС не допускати росіян до посольства в день виборів президента Росії.

Якби не ініціатива українських націоналістів щодо громадського блокування, міністр Аваков не віддав би розпорядження про офіційне блокування дипустанов правоохоронцями, стверджує Іллєнко.

Із гучномовців лунають патріотичні пісні, на парканах розвішані фото з наслідками російської військової агресії на Донбасі, в Абхазії, Південній Осетії тощо.

На паркані вивішені величезні плакати з з написами: “Геть московських окупантів-холуїв!”, “Смерть России!”, “Ні виборам Путіна в Україні!” тощо.

Фото УНІАН

Акцію доповнюють символічний “золотий пам’ятник Путіну” в натуральний зріст із написом “Х*йло”, ряджений у костюмі мультиплікаційного ведмедя з балалайкою, манекен повішеного Путіна в смугастому одязі, “росіянин” у ватнику й вушанці з пляшкою горілки.
Поруч – біотуалет із написом “виборча кабінка”.

Фото УНІАН

Учасники мітингу наголошують, що не допустять, аби громадяни РФ змогли проголосувати на виборах президента цієї країни. “Жодного ворога, жодного росіянина ми до посольства не пропустимо”, – заявив один з активістів на імпровізованому мітингу.

Росіян, які хочуть потрапити до посольства, дуже мало.

Станом на 11:00 кореспонденту УНІАН вдалося побачити лише два випадки, коли людина з російським паспортом не була пропущена до приміщення посольства.

Активісти оточили людину, яка прийшла до посольства для голосування та почали питати: “Чи не соромно Вам йти голосувати?”, а також: “Кому належить Крим?”

Фото УНІАН

Акція на Майдані

На Майдані Незалежності відбулася окрема проти російських виборів президента, які проходять в анексованому Криму.

Як повідомляє “Українська правда”, на протест уранці зібралося близько 50 людей.  Вони тримали плакати з написами “Путін = Гітлер”, “Виборам агресора в Україні не бути”, “Рашка, залиш вибори собі, поверни Крим нам”, “Крим – це Україна”, “Хутін пуй, в Бурятію дуй” тощо.

Активісти принесли опудало у костюмі, до голови якого приклеїли фотографію обличчя президента РФ Путіна, і згодом спалили.

Львів

Активісти “Свободи” і “Правого сектору”, які проводять акцію біля будівлі генерального консульства Росії у Львові, не допустили до дипустанови жінку для голосування на виборах президента РФ.
Про це повідомив на сайті громадської організації “Варта-1” депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич, де також розмістив відповідне відео.

“Близько 12:15 до виборчої дільниці прибула жінка, яка стверджувала, що вона громадянка Росії та прагне виконати свій громадянський обов’язок і проголосувати. Однак активісти не дозволили їй зайти у приміщення консульства. Після того, як натовп людей попросив цю жінку покинути місце події, вона почала висловлювати своє обурення. Стверджувала, що вчора прибула в Україну із Білорусі та дуже прагне проголосувати. Працівники поліції перевірили її документи. Не виключено, що це можлива провокація. Жінка чудово володіє українською мовою”, – повідомив Зінкевич.

У коментарі УНІАН Ігор Зінкевич також додав, що жінка, яка приїхала на автомобілі Seat з номерами київської реєстрації, намагалася спровокувати скандал.

“…Почався скандал з її сторони і образи на адресу активістів. Потім вона сіла в Seat і поїхала, порушивши – на червоне світло світлофора”, – сказав депутат.

У центрі Львова також відбулося громадське віче “Ні – виборам в Криму!”
Як передає  УНІАН, на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку зібралося близько 100 громадян, серед яких були військовослужбовці, кримські татари, а також студенти Національного університету ім. Франка, де навчається чимало вимушених переселенців з Криму.

Присутні тримали державні прапори України, прапори кримських татар, а також плакати з написами: “Студенти Франкового вишу проти путінських виборів”, “Чужого не треба – свого не віддам”, “Крим хоче додому”, “Крим – не Кремль” та ін.

Одеса

В Одесі не підтвердилося повідомлення про замінування вулиці Гагарінське плато, де розміщене генконсульство РФ, біля якого триває акція протесту проукраїнських активістів проти виборів президента Росії.

Як повідомили УНІАН у Головному управлінні Національної поліції в Одеській області, в ході обстеження території повідомлення про замінування якої надійшло о 8:10, вибухонебезпечних предметів не виявлено.

Вирішується питання про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) Кримінального кодексу України.

Перед цим було евакуйовано близько 300 осіб, проїзд на Гагарінське плато тривалий час залишався перекритий правоохоронцями.

Фото УНІАН

Уранці біля Генконсульства РФ в Одесі (курортна зона Аркадії) зібралося близько 50 представників патріотичних організацій, які протестують проти виборів на території України російського президента. За кілька десятків метрів від будівлі Генконсульства активісти встановили біотуалет, на якому розміщена табличка: “Вибори президента московської федерації. Виборча кабінка”.

За даними учасників акції, з ранку до диппредставництва намагалися пройти близько 10 осіб, але їм це не вдалося.

Харків

У Харкові охорону генконсульства Росії на вулиці Максиміліанівська забезпечують близько 300 бійців Нацгвардії та працівників поліції. Рух транспорту вулицею  перекритий. Працівники поліції перевіряють у перехожих документи і питають про мету візиту до консульства. Силовики вишикувалися по периметру території дипломатичної установи.

Навпроти будівлі консульства акцію протесту проводять кілька десятків активістів ВО “Свобода”, “Правого сектору” та “Нацкорпусу”. Пікетувальники встановили намети, тримають партійну символіку, національні прапори. Безпосередньо перед входом до дипустанови люди залишили труну з опудалом президента РФ Володимира Путіна та стенди, на яких прикріплені плакати з написами “Хазяїн Кремля – загроза всій Європі”, “Кохайтеся чорноброві, та не з москалями”, “Росія = війна”, “Вибори на крові”.

Фото УНІАН

Учасники акції наголошують, що перебуватимуть біля консульства до 20.00, до моменту закриття виборчої дільниці, і блокуватимуть усіх росіян, які з’являться для голосування.

Чому росіянам забороняють голосувати

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко пояснила ситуацію щодо недопуску до російського посольства і консульств РФ у день голосування.

Як ідеться у її повідомленні у Facebook, Верховна Рада два тижні тому прийняла звернення до парламентів країн ЄС і G7, до міжнародних інституцій із закликом не визнавати “вибори Путіна”, бо вони фальсифікуються, зокрема, в окупованому Криму.

“Якщо ми закликаємо світ не визнавати ці вибори, й це є офіційна заява ВР, було б дивно, аби ці вибори відбувалися на території України”, – наголосила Геращенко.

По-друге, МЗС України офіційно зверталося до РФ припинити провокацію й скасувати незаконні вибори в Криму, й попереджало, що у випадку продовження цих провокаційних фальсифікацій виборів українська сторона змушена також вжити заходів.

“Третє: питання безпеки. Ми не дозволимо будь-кому в цей день вчинити провокації в дипломатичних установах іншої країни і потім це використовувати”, – зазначила перший заступник голови ВР.

“Тому все правильно. Щодо того, що РФ вдасться до симетричної відповіді й закриє українські установи в день українських виборів й не дасть українцям проголосувати, як тут дехто завиває, то нагадаю, що Росія вже не дала українцям на окупованому Криму і Донбасі обирати президента і ВР в 2014 році, й провести місцеві вибори”, – підсумувала Ірина Геращенко.

Читайте також:
Чубаров розповів, які фальсифікації готують на виборах президента РФ у Криму

ОБСЄ не коментує

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ не коментуватиме рішення України 18 березня блокувати росіянам, які перебувають у країні, доступ до дільниць для голосування на виборах президента Росії. Про це в коментарі ТАСС повідомив прес-секретар БДІПЛ Томас Раймер.

“По суті, голосування на виборах в іншій країні регулюється двосторонніми угодами між країнами. Я не знаю якихось міжнародних стандартів у цій сфері. Існують двосторонні домовленості про організацію голосування між країнами, тому ми не та організація, яка могла б це [заяву влади України] прокоментувати”, – сказав він.

Омбудсман порушень не побачила

Уповноважена з прав людини ВР Людмила Денисова заявляє, що порушень недопуску громадян РФ на виборчі дільниці в російських дипустановах виявлено не було.

Про це йдеться у повідомленні Денісової щодо звернення уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Зазначається, що 18 березня Москалькова звернулася до Денисової щодо недопуску громадян РФ на виборчі дільниці в російських дипломатичних установах на території України.

Денисова дала доручення регіональним представникам уповноваженого в областях перевірити цю інформацію.

За результатами виїзду до російських дипломатичних і консульських установ, регіональні представники уповноваженого в Одеській, Львівській, Харківській і Чернігівській областях та в м. Києві проінформували, що порушень недопуску виявлено не було.

“Громадяни РФ не зверталися щодо порушень їхніх виборчих прав до регіональних представників чи до центрального офісу уповноваженого”, – запевнила Денисова.

 

Читайте також:
МЗС ставить під сумнів російські вибори через голосування в Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна