Піднятий кашкет та важливіші моменти візиту президента Австрії до Києва. ВІДЕО

 

Під час урочистої зустрічі президента Австрії Александера Ван дер Беллена в середу, 14 березня, в Києві на вулиці Банковій у одного з вояків почесної варти впав формений зимовий кашкет. Він не наважився підняти його у присутності президентів. Помітивши поруч із червоною доріжкою головний убір, президент України Петро Порошенко підняв його, одягнув на голову вояку і продовжив ходу вдовж строю.

Після цього в АП відбулися зустріч Порошенка з Ван дер Белленом та українсько-австрійські переговори під головуванням глав держав.

Зокрема, президенти обговорили ситуацію на окупованому Росією Донбасі.

“Президент Австрії в чергове запевнив у готовності Відня зробити свій посильний внесок у розгортання миротворчої місії ООН та рішень Ради Безпеки ООН”, – зазначив Петро Порошенко за підсумками розмови.

Він також відзначив, що, в разі необхідності, Україна готова збільшити свою присутність в миротворчих силах в інших регіонах і територіях.

“Хотів би також подякувати нашим австрійським друзям за неоціненний внесок у гуманітарну допомогу, в тому числі і тимчасово переміщеним особам, тим, хто проживає вздовж лінії зіткнення з окупованою територією. 4,8 млн. євро, які були надані нашими австрійськими партерами – це позиція справжнього друга”, – наголосив глава Української держави.

“Австрія і ЄС, звичайно, із великою увагою спостерігають за розвитком подій на Сході України і в окупованих районах. Там страждає цивільне населення. І ситуація з безпекою звичайно викликає у нас великий неспокій”, – сказав, в свою чергу, президент Австрії.

Александер Ван дер Беллен відзначив, що з українського боку протягом останнього часу було багато загиблих і поранених. “Необхідно, щоб нарешті на Сході України запанував мир”, – наголосив він.

“Що стосується введення миротворців на Схід України, то ми вивчимо це питання дуже серйозно. І пан федеральний канцлер Курц висловив готовність якраз надати допомогу в цьому”, – зазначив він.

Фото: прес-служба президента України

Також Александер Ван дер Беллен заявив, що на території окупованого Криму не можуть відбуватися правомочні вибори російського президента.

“З точки зору Австрії зрозуміло, що анексія Криму є протиправною. І це є також позицією Європейського Союзу. Тому, на території Криму не можуть відбуватися правомочні вибори до російського парламенту та вибори російського президента. І це не тільки моя точка зору. Це однозначна точка зору всього австрійського уряду”, – заявив федеральний президент Республіки Австрія.

Петро Порошенко подякував президенту та уряду Австрії за офіційну позицію, яка була висловлена на сайті МЗС Австрії про те, що вони не спрямовують до Криму спостерігачів, не вітають і не визнають вибори президента РФ у Криму.

 

У присутності Порошенка та Ван дер Беллена було підписано угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Австрія про співробітництво у галузях освіти, науки та культури.

Міжурядова Угода є рамковою і визначає погоджені сторонами напрямки та форми співробітництва у сферах освіти, науки і культури. Зокрема, йдеться про співробітництво у сферах викладання та досліджень між вищими навчальними закладами та іншими науковими установами, обміни студентами і викладачами.

Також Cторони підтримуватимуть організацію культурних заходів: гастролей, виставок, концертів, фестивалів, театральних вистав та інших мистецьких акцій. Заохочуватимуть контакти між музейними установами і бібліотеками.

Для реалізації положень Угоди передбачено створення змішаної Комісії, до складу якої входитимуть представники відповідних органів держав сторін. Засідання Комісії мають проводитися, як правило, раз на чотири роки. Завданнями Комісії є оцінка стану реалізації домовленостей та конкретних проектів, підготовка пропозицій щодо подальшої співпраці, включаючи організаційні та фінансові питання.

Окрім цього, Угода містить положення про підтримку діяльності майбутнього “Українського інституту” в Австрії.

Угода набуде чинності після завершення Сторонами відповідних процедур – ратифікації Верховною Радою України та схвалення Національною радою Австрії.

Читайте також:
Проросійський кандидат Гофер визнав поразку на виборах президента Австрії

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна