Проросійський кандидат Гофер визнав поразку на виборах президента Австрії

 

На виборах президента Австрії, що відбулися в неділю, 4 грудня, за попередніми даними, перемагає колишній лідер “Зелених”, незалежний кандидат Александер Ван дер Беллен. Його опонент, ультраправий Норберт Гофер вже визнав поразку та привітав суперника, інформує “Новинарня” з посиланням на DW.

Згідно з підрахунком бюлетенів, який не враховує голосування поштою, на переголосуванні другоо туру Ван дер Беллен набирає 51,68%. Кандидат від Партії свободи Гофер має 48,32%.

Озвучені раніше уточнені дані попереднього підрахунку, проведеного інститутом SORA на замовлення телеканалу ORF, давали Ван дер Беллену 53,3% проти 46,7% у Гофера. Цей підрахунок враховував прогноз голосування поштою. Голоси поштою почнуть підраховувати 5 грудня.

У другому турі 22 травня, результати якого скасували, Александер Ван дер Беллен у голосуванні поштою набрав помітно більше голосів за свого опонента, що дозволило йому випередити Норберта Гофера.
Порівняно з результатами другого туру, який відбувся 22 травня, Ван дер Беллен збільшив свою підтримку на 1,33%.

Нагадаємо, перший тур президентських виборів в Австрії відбувся у квітні 2016 року, в ньому брали участь шестеро кандидатів. Гофер тоді переміг, набравши 36% голосів, Ван дер Беллен посів друге місце.
За місяць відбувся другий тур, і перемогу здобув Ван дер Беллен, випередивши Гофера на майже 31 тисячу голосів. Однак результати голосування були оскаржені через деякі порушення (зокрема неякісний клей на конвертах) та анульовані Конституційним судом Австрії.

Висуванець Партії свободи, віце-спікер парламенту Норбер Гофер обіцяв скасувати санкції проти РФ та визнати Крим російським.
У разі перемоги Гофер міг стати першим у ЄС президентом країни від ультраправої партії. На знак протесту проти такої перспективи напередодні виборів в Австрії відбулися масові “антинацистські” демонстрації.

Як відомо, федеральний президент Австрії (Österreichischer Bundespräsident) теоретично він має великі конституційні повноваження, але на практиці діє, здебільшого, тільки в якості церемоніального представника. Хоча має змогу, наприклад, розпускати парламент.
Президент Австрії обирається безпосередньо на загальних виборах раз на шість років.

Читайте також:
Посол України: Віце-спікер парламенту Австрії приміряв косоворотку російського націоналіста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна