Суддя, який приніс Холодницькому хабар $50 тис., вийшов на роботу. ГПУ виправдовується

 

Вийшов на роботу голова Кіровського райсуду Дніпра, суддя Геннадій Підберезний, якого нещодавно упіймали на хабарі 50 тис. доларів у кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Про це повідомляє ТСН.

Як інформувала “Новинарня“, Підберезного затримали 21 вересня разом із колишньою суддею Кіровського районного суду Дніпра Наталією Овчаренко. Вони запропонували голові САП Холодницькому 300 тисяч доларів за закриття кримінального провадження щодо Овчаренко. Суддів затримала СБУ після передачі першого “траншу” – 50 тис. доларів.
23 вересня Підберезного заарештували, він вийшов під заставу в 5 млн. гривень.

У січні минув термін відсторонення його від посади Вищою радою правосуддя. Надалі керівник суду вийшов на роботу і здійснює судочинство в Кіровському райсуді міста Дніпро.

ВРП звинуватила в цьому Генеральну прокуратуру, яка не внесла клопотання про продовження відсторонення судді.

У Генпрокуратурі стверджують, нібито винні норми Закону “Про Вищу раду правосуддя”, які забороняють повторне звернення про відсторонення судді на стадії досудового розслідування.

Як сказав в ефірі каналу “112 Україна” речник ГПУ Андрій Лисенко, торік Підберезний до 21 листопада був відсторонений від виконання своїх посадових обов’язків, потім йому ще на два місяці було продовжено відсторонення від здійснення правосуддя.
“Також тут є нюанс щодо ст. 64 Закону України про Вищу раду правосуддя. Саме за цією статтею відсторонити від виконання обов’язків судді може лише Вища рада правосуддя на термін не більше ніж два місяці. Тобто два терміни суддя Підберезний був під вартою. І тут ще такий нюанс, що навіть генпрокурор не має права повторно просити, навіть виступати із клопотанням щодо тимчасового продовження відсторонення судді від здійснення правосуддя. Тобто після того, як у Підберезного термін відсторонення закінчився, а ВРП не продовжила цей термін, суддя вийшов із-під варти і зараз знаходиться [на робочому місці]”, – пояснив речник ГПУ.

Лисенко зазначив, що досудове розслідування у цій справі завершено, Геннадій Підберезний знайомиться з матеріалами провадження.

“Як тільки до суду буде передано це кримінальне провадження і розпочнеться його розгляд, то це якраз той момент, коли прокуратура має повне право знову звернутися до суду із клопотанням про відсторонення судді від виконання ним своїх обов’язків, і це буде тривати до набрання законної сили вироком суду. Тобто виникла пауза, в якій ані прокуратура не може нічого зробити, поки іде ознайомлення із кримінальним провадженням, ані суд”, – зазначив представник ГПУ.

Читайте також:
Рейтинг сприйняття корупції TI: Україна за рік піднялася на одну сходинку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.