Рейтинг сприйняття корупції TI: Україна за рік піднялася на одну сходинку

 

Україна здобула 30 балів зі 100 можливих у дослідженні “Індекс сприйняття корупції” (CPI) за 2017 рік і посіла 130-те місце зі 180 країн.

Це на один бал більше та на одну позицію вище, ніж торік (29 балів, 131-ше місце зі 176 країн). Але в динаміці результати минулого року нижчі (1 бал проти 2), ніж у 2016 році, зазначають укладачі рейтингу з міжнародної організації Transparency International.

Як передає “Новинарня“, в рейтингу СРІ Україна цього року вперше з 2010 року обійшла Росію (29 балів), яка не покращила свої позиції за минулий рік.

Результати інших сусідів і далі вищі: Польща — 60, Словаччина — 50, Румунія — 48, Угорщина — 45, Білорусь — 44, Молдова — 31.
У Грузії — 56 балів.

Лідери рейтингу: Нова Зеландія — 89, Данія — 88, Норвегія, Фінляндія, Швейцарія — 85.
Останні — Сирія з 14 балами, Південний Судан (12) і Сомалі (9).

Серед причин, які дозволили Україні переміститися на вищу сходинку, Transparency International називає такі.
Антикорупційні органи (САП/НАБУ) у 2017 розгорнули свою слідчу роботу та направили до суду перші справи щодо підозр у топ-корупції. Реєстр електронних декларацій продовжив своє функціонування. Минув перший рік реформи державних закупівель та обов’язкового використання системи ProZorro. Відбулася реформа ринку газу. Україна здійснила деякі позитивні кроки з дерегуляції.

Автори досліджень, на яких базується розрахунок рейтингу, також відзначили зниження рівня корупції в поліції України та зменшення кількості випадків, коли бізнес змушений давати хабарі.

Водночас повільне зростання індексу України, фактично падіння динаміки зростання вдвічі порівняно з 2016 роком, пояснюється такими обставинами, як брак політичної волі керівництва країни до рішучої боротьби з корупцією та низький рівень довіри до українських судів та прокуратури.
“Також варто відмітити постійні законодавчі ініціативи парламенту, які загрожують новоствореній антикорупційній інфраструктурі. Як результат, корупція залишається для бізнесу та звичайних громадян однією з головних проблем”, – ідеться в огляді на сайті українського представництва “ТІ”.

Читайте також:
Індекс сприйняття корупції 2016: Україна за рік майже без прогресу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна